САЩ готвят забрана за износ на Intel продукти в Китай

Технологиите на Intel може да станат недостъпни за китайските производители
(снимка: CC0 Public Domain)

Президентската администрация на САЩ скоро ще засили контрола върху износа, за да попречи на Китай да придобие напреднали американски технологии за търговски цели и след това да ги използва за военни цели, съобщи Ройтерс, позовавайки се на анонимни източници.

Предполага се, че високопоставени американски служители са се споразумели за три мерки, предназначени да попречат на китайските компании да купуват определени продукти от САЩ, включително оптични материали, радарно оборудване и полупроводници.

Според Ройтерс, тези стъпки не само отразяват влошаването на отношенията между Щатите и Китай, основния купувач на американски технологии, но са и знак за нарастваща нервност в правителството на САЩ заради „сливането на цивилните и военните” в Китай и засилване на технологичната и военната сила на страната.

Една от предвидените мерки е спиране на износа без лиценз на определени стоки, които не са предназначени за военна употреба. Това може да доведе по-специално до забрана на износа на интегрални схеми, произведени от Intel и Xilinx.

Втората мярка е забрана за износ без лиценз на стоки, които са закупени от военните, но са за мирна употреба. Това се отнася например за научното и медицинското оборудване.

Третата мярка е изискването чуждестранни компании, доставящи определени американски стоки до Китай, да изискват одобрение не само от техните правителства, но и от правителството на САЩ.

Не е ясно дали американският президент ще подпише новите правила, но представители на технологичния бранш вече се притесняват, че промените могат да тласнат китайските им клиенти в обятията на чуждестранни конкуренти.

Коментари по темата: „САЩ готвят забрана за износ на Intel продукти в Китай”

добавете коментар...

  1. Георги

    Отчаяни усилия на отчаяни хора. Какво ли не опитват, само за да спрат икономическото и технологично развитие на Китай. Китайците отговарят по техния начин – показват, че могат да правят всичко, което другите държави правят, но по-добре.

  2. .

    интел много изостана сред конкурентите си, а складовете им са още пълни, очаква ги големи загуби. може би за това искат да се възползват от китай чрез администрацията на сащ. а като цяло няма кой и как да спре научно-техническия възход на китай.

Коментар