Ритейлърите се насочват към софтуер с изкуствен интелект

Търговията на дребно е изправена пред сериозни предизвикателства в момента
(снимка: CC0 Public Domain)

Ритейл индустрията изпитва все по-големи затруднения, поради нарастващата конкуренция от онлайн търговците, а посещаемостта на магазините падна почти до нула на фона на пандемията COVID-19.

В опит да увеличат своята ефективност, физическите магазини все по-често се обръщат към изкуствения интелект (AI). Имайки предвид това, анализаторите от Omdia прогнозират почти осемкратно увеличение на продажбите на софтуерни решения с AI за търговия на дребно през следващите години.

Според експертите, през 2019 г. глобалните разходи за софтуер с елементи на изкуствен интелект, използван в търговията на дребно, възлизат на 1,3 милиарда долара. До 2025 г. тези разходи ще нараснат до 9,8 милиарда долара, а общо за разглеждания период търговците на дребно ще инвестират около 37,3 милиарда долара в закупуване на AI решения.

Софтуерът за управление на веригите за доставки и запасите от продукти се очертава като най-големият сегмент по отношение на разходите след всички типове AI решения за ритейл сектора, сочи анализът.

В Топ 5 влизат още виртуалните асистенти за подпомагане на пазаруването, AI решенията за видеонаблюдение и разпознаване на изображения, софтуерът за предотвратяване на дефицита и решенията за съблюдаване на законността на промоционалните кампании.

Коментар