Хората срещу 5G – неяснота и извори на страховете

Много хора по света са уплашени от въздействието на електромагнитните излъчвания
(снимка: CC0 Public Domain)

Последните няколко дена донесоха неочаквани новини от Великобритания – хора започнаха да подпалват базови станции на клетъчните мрежи, защото са убедени, че това е източникът на новата зараза с коронавирус. Войната срещу петото поколение мрежи изглежда се разгръща във всички страни по света. Българската група на противниците на 5G вече наброява над 60 хиляди души. Много от тях са подписали петиция за спиране на разгръщането на този вид мрежи у нас.

Теорията за връзка между петото поколение телекомуникционни мрежи и коронавируса подлуди британците. Мачтите на различни оператори в Бирмингам, Ливърпул и Мелинг бяха подпалени едновременно с появата на видео, което разяснява връзката между новите честоти и новия вирус.

Министерството на цифровите системи, културата, медиите и спорта заяви в Twitter, че „няма абсолютно никакви достоверни доказателства” за подобна връзка. Tърговското обединение Mobile UK пък заяви, че подобни слухове и конспиративни теории са „обезпокояващи”.

Нещо повече, властите обявиха, че серията от палежи е атака срещу „критична инфраструктура” в страната, което загатва за последствията за подпалвачите.

„Това са клетъчните мрежи, които обслужват нашите системи за спешна помощ и здравните работници и аз съм бесен, абсолютно отвратен, че хората предприемат действия срещу тази инфраструктура, от която се нуждаем, за да реагираме на спешните случаи”, коментира Стивън Поуис, здравният комисар на Обединеното кралство.

Мрежи от противници на 5G

Британците не са единствени в поведената борба срещу мрежите от пето поколение, мотивирана от коронавируса. В много други страни вече има мрежи на противниците на петото поколение мрежи. Социалните медии преливат от материали относно вредите от 5G.

България също има своята организация на противниците на петото поколение мрежи. В момента групата има 66 хиляди членове, които активно споделят нови и нови клипове и публикации за вредата от 5G.

В отговор на тенденцията YouTube вече обяви, че ще сваля от своята мрежа всички видеа, които говорят за връзка между петото поколение телекомуникации и вируса на днешната епидемия.

Извори на страховете

Като цяло има две виждания, които безпокоят хората, притеснени от петото поколение мрежи. Едната теория предполага, че 5G потиска имунната система. Това, според виждането, означава повишаване на податливостта на организмите към различни инфекции.

Втората теория твърди, че вирусът по някакъв начин използва радиовълните на мрежата, за да комуникира и избира жертви, ускорявайки разпространението си.

Докато 5G използва различни радиочестоти от своите предшественици, важно е да се признае, че вълновата лента е „нейонизираща”, което означава, че й липсва достатъчно енергия, за да разкъса химическите връзки в ДНК в нашите клетки, за да причини щети.

Съществува и трета теория, която предполага, че всяка иновация в света на електромагнитните технологии в последните 150 години е пораждала смъртоносна вирусна епидемия. Като пример се посочва изграждането на радио-мрежите през 20-те години, съвпаднало с т. нар. Испански грип, както и вдигането на множество сателити в земната орбита, което почти съвпада по време с Хонконгския грип.

Неяснота

Дали честотите на петото поколение мрежи са вредни и как влияят те на биологичните организми всъщност е тема, по която има твърде малко реални научни данни.

Целта е този вид мрежи да обхване всички градски зони, железопътни линии и главни пътища с непрекъсната безжична комуникация от пето поколение за обслужването на новите приложения от вида „Интернет на нещата”, но това ще означава изграждане на много гъста мрежа от антени и предаватели, отчитат институциите по цял свят. Това означава, че броят на по-високочестотните базови станции и други устройства ще се увеличи значително.

„Това повдига въпроса дали има отрицателно въздействие върху човешкото здраве и околната среда от по-високите честоти и милиардите допълнителни връзки, което – според проучванията – ще означава постоянна експозиция за цялото население, включително децата”, пише в свое комюнике Европейският парламент.

„Докато изследователите по принцип считат, че такива радиовълни не представляват заплаха за населението, досега изследванията не са се фокусирали върху постоянното излагане, което 5G би представило. Съответно част от научната общност счита, че са необходими повече изследвания за потенциалните отрицателни биологични ефекти на електромагнитните полета (ЕМП) и 5G, по-специално върху честотата на някои сериозни човешки заболявания”, се посочва в документа.

Предстои всеобхватно изследване

С това ЕП обяви, че подготвя старта на целенасочено допълнително изследване на въздействието на петото поколение мрежи върху човешкото здраве. Предвижда се то да обедини изследователи от различни сфери и дисциплини, като например биология, медицина, физика, инженеринг. Целта е да се направи всеобхватно изследване на ефектите на 5G, за да се отговори на въпроса дали наистина има някаква вреда от този род сигнали.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „Хората срещу 5G – неяснота и извори на страховете”

добавете коментар...

  1. Павел

    5G е краят на наща цивилизация. Заради милиярди за компаниите. Всички “видове” на земята ще бъдат жестоко увредени. Да сорем тази лудост

  2. Anonymous

    Вреда има. Синковците са избрали технология, честотен спектър и т.н. така, че ТЕ да платят минимална цена, а остатъка – всички ние, да не говорим за природата. Че има изследвания, дето си показват че облъчването унищожава растителния свят, насекомите – без които няма кой да опрашва и т.н. – има. Че заради това всички включая умните кратуни измъдрили 5G могат да се чудят какво да ядат – да, могат.
    Телефони си имаме и сега, скоростите са ДОСТАТЪЧНИ.
    Омръзна ни финансово мотивирани психопати да ни съсипват живота. Като искат 5G да си турят един модул вкъщи и да си се наслаждават на последствията. Аз не искам това облъчване, от къде накъде ще ме изнудват?

  3. Чети бре Пенчо

    Вярно си Главанак – пише си, че Ютуб цензурира клипове, които твърдят че 5G и коронавируса са свързани.

  4. Балкански Главанак

    Да де, още не е ясно вредно ли е не е ли вредно, но Ютюб вече започнал да цензурира клипове с инфо… Да живей,живей “демокрацията” и “американските ценности”.

Коментар