Роскосмос критикува плана на Тръмп за завладяване на Луната

Луната е обект на сериозен комерсиален интерес от страна на САЩ
(снимка: CC0 Public Domain)

Опитите за експроприация на космическото пространство и агресивните планове за реално завземане на територии на други планети едва ли настройват държавите за ползотворно сътрудничество, заяви Сергей Савелиев, заместник генерален директор на Роскосмос.

„В историята вече има примери, когато една страна решава да завзема територии за своите интереси – всички помнят какво произтече от това”, добави Савелиев в изявление, публикувано на уебсайта на Роскосмос.

На 6 април 2020 г. президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа изпълнителен указ в подкрепа на комерсиалното усвояване на ресурсите на Луната и други небесни тела, който бе разпространен от пресслужбата на Белия дом.

Документът насочва американската администрация да се противопостави на всеки опит за разглеждане на космическото пространство като обществено достояние на човечеството.

Коментари по темата: „Роскосмос критикува плана на Тръмп за завладяване на Луната”

добавете коментар...

  1. ВБА

    То тука сега с Вируса не можем да се справим, а какво остава да се домъкне, нещо от там па после се оправяйте. Та за това Космоса е за всички!… и за НЛО? със сигурност… Все, още САЩ, и не само те повечето са хора, а не човеци. Дано Вируса промени начина на мислене, защото може да стане и много по зле, докато станем насила човеци, за които и да е….иначе…—…?, но дали, ще има, кой да откликне…. А стига вече, дай си ми куклата на ти си парцалките….. Къде е Съединението А…… Само ново мислене, и нова/и политикоикономически система/и защото иначе сме загубени…. Дано се намерят, някои поне с “едно око” да поведат Света по правилния път…

  2. Гаргамел

    Експлоатира който може, Роскосмос да си експлоатират сибирския газ, щото с техните ракети само до там стигат.

  3. Българин

    Космосът – за всички! Не на космическия монопол!

  4. ха

    Всъщност ако е достояние на човечеството, тогава кой и как може да го експлоатира? На каква основа да се определя кой има право и кой не? Това изявление само поставя въпроси, но не дава никакви отговори.

Коментар