Южна Корея обмисля е-гривни за хората в карантина

Южна Корея засега се справя много добре с пандемията Covid-19
(снимка: CC0 Public Domain)

Властите в Южна Корея обмислят принудително да поставят електронни гривни на карантинирани лица, поради пандемията от коронавирус. Досега подобна драстична мярка изискваше съдебно решение.

Разглеждат се и алтернативни решения, но ако ситуацията с разпространението на коронавируса не се подобри, властите в страната може да прибягнат до крайни мерки, съобщи ZDNet.

Повечето от хората, които са в карантина, следват разпоредбите, но има някои нарушения. „След допълнителни дискусии ще приложим най-ефективната мярка”, казват от Министерството на здравеопазването и благосъстоянието.

Правителството е наясно със „силните негативни последици от използването на електронни гривни” и ще внимава при избора на тази мярка, уточнява източникът от министерството.

По данни от понеделник, 46 566 души в Южна Корея са поставени под карантина за срок от две седмици, от които 36 424 наскоро са пристигнали от чужбина. Всички те трябва да изтеглят специално приложение на Министерство на здравеопазването и редовно да потвърждават своето местоположение и състояние.

Установено е, че 75 души са нарушили карантината, а срещу 6-ма полицията е започнала дела за нарушаване на законите в страната. Очаква се през следващите дни броят на карантинираните да нарасне до 90 000.

В допълнение към електронните гривни, правителството на Южна Корея обмисля и други принудителни мерки, като увеличаване на честотата на редовните обаждания до карантинираните, както и организиране на случайни посещения.

Оправдани ли са подобни сурови мерки като поставянето на електронни гривни? Практиката на вече строгите карантинни мерки в страната показва, че в името на здравето на нацията може да се стигне далеч в ограничаването на свободата на гражданите.

Към момента в Южна Корея са регистрирани само 10 331 случая на коронавирусна инфекция. В същото време са проверени 477 304 души за наличие на вируса. От усложнения на болестта са загинали 192 души.

Тези данни са несравними с мащаба на бедствието в страни като Китай, Европа и САЩ. Предполага се, че незабавният отговор на нарушителите на карантината ще помогне още повече за намаляване на броя на заразените и на смъртните случаи.

Коментар