ViruSafe – подобрява видимостта за разпространението на Covid-19

ViruSafe приема данни от потребителите и генерира карта с горещи точки с Covid-19
(снимка: ScaleFocus)

Специализирано мобилно приложение ViruSafe дава възможност на всички пребиваващи на територията на страната да се включат и помогнат на здравните власти, въвеждайки ежедневно своите здравни показатели и симптоми.

ViruSafe, разработено от софтуерната компания ScaleFocus, приема данните от потребителите и на тяхна база генерира карта с горещи точки, където има граждани с проявени симптоми на Covid-19.

Целта на приложението е да осигури по-добра видимост върху разпространението на заразата. Това, от своя страна, може допълнително да помогне на здравните институции за по-добро планиране и идентифициране на локации с потенциално заразени хора.

Всеки потребител ще може да получи обратна връзка за здравния си статус на база данните от приложението от личния си лекар, съвети и добри практики, които следва да спазва, за да се предпази от заразата, както и новини относно Covid-19 и достъп до подробна информация за пандемията.

ViruSafe е разработено само за две седмици, съобщиха от компанията. Подобни приложения се появиха в много други страни по света, а България, като технологичен лидер в региона, се справи с предизвикателството за собствена разработка в много кратък срок, заяви Пламен Цеков, изпълнителен директор на ScaleFocus.

„Само за 14 дни изградихме приложение от нулата, което ще бъде съществена част от Националната система за борба с Covid-19, разработена в колаборация с още четири ИТ компании  [Софтуер Груп, Информационно Обслужване, САС и ЕСРИ]”, коментира Цеков.

ScaleFocus предоставя на държавата мобилните апликации ViruSafe на стойността на 1 лев. Приложението може да се сваля безплатно от Apple Store и Google Play от днес. То ще бъде предоставено за теглене в цял свят до седмица.

Даунлоуд: ViruSafe за Android; ViruSafe за iOS

Коментар