Расте търсенето на лаптопи и таблети

Необходимостта да се работи от дома доведе до ръст в търсенето на лаптопи
(снимка: CC0 Public Domain)

Търсенето на лаптопи и таблети в региона на Европа е нараснало с около една трета през първата четвърт на годината, сочат предварителни данни от доклад на анализаторската компания IDC.

Възходът идва на фона на мерките, предприети в условията на пандемия COVID-19. Компанията трябваше да оборудват с компютри служителите си, за да работят от дома, а студентите преминаха към дистанционно обучение.

Много търговци на дребно и дистрибутори в Западна Европа останаха без стоки в складовете. Прекъсванията във веригите за доставки в Китай, поради празненствата за Китайската Нова година и карантината в Ухан, причиниха спад на доставките за Европа с 15-20% през първото тримесечие. Над 90% от лаптопите и таблетите, внесени в региона, са произведени и сглобени в Китай, отбелязва Малини Пол от IDC EMEA.

„В Централна и Източна Европа търсенето също нараства рязко след въвеждане на ограниченията [в Китай]”, добавя Николина Юришич от IDC. Тя допълва също, че търсенето на лаптопи и таблети идва както от страна на потребителите, така и от компаниите, които искат да купят компютри за свои служители.

Въпреки че производственият сектор на Китай почти се възстанови през второто тримесечие, нарушената международна логистика и затварянето на граници в европейските страни удължават сроковете за доставка, казват анализаторите.

Нарастващите проблеми на предприятията и желанието им за поддържане на паричните резерви не предполагат, че възходът на пазара, наблюдаван през първото тримесечие, ще се повтори и през второто. Независимо от това, прогнозата на IDC е, че компютърният сектор няма да страда толкова много от бързия спад в икономическата активност, колкото други сектори, тъй като служителите трябва да работят от дома.

IDC обаче предупреждава, че много поръчки за офис компютри ще се отложат, тъй като компаниите се опитват да спестят пари. Същото ще се случи и с държавните търгове, поради това, че властите се концентрират върху борбата с коронавируса.

Според най-вероятния сценарий, изготвен към края на март 2020 г., се очаква годишните продажби на персонални компютърни устройства да намалят само с 5% в доларово изражение в Западна Европа. В Източна Европа спадът може да бъде по-силно изразен.

Коментар