Унгария се сдоби с 5G мрежа от Ericsson

Оборудване на Ericsson е в основата на новата 5G мрежа в Унгария
(снимка: Ericsson)

Операторът Magyar Telekom и Ericsson пуснаха първата комерсиална 5G мрежа в Унгария. От услугите й ще се възползват най-напред потребителите в някои райони на столицата Будапеща.

Стартирането на 5G мрежата на живо идва само две седмици след като Magyar Telekom си осигури спектър от 3,5GHz на проведения в Унгария търг за разпределяне на честотите (на 26 март).

Мрежата ще бъде достъпна за абонатите чрез 5G-съвместими устройства. Тя се базира на телекомуникационно оборудване от фамилията Ericsson Radio System, съобщиха от шведската компания.

„Magyar Telekom се подготвя от дълго време да пусне 5G, след като проучи възможностите за бизнес и 5G технологията и оперира тестова мрежа в продължение на шест месеца съвместно с Ericsson. Това ни позволява да стартираме комерсиалната услуга бързо след получаване на лиценза за честота”, заяви Тибор Рекаси, изпълнителен директор на телекома.

По неговите думи, 5G ще осигури на клиентите по-висока скорост на данни и ниска латентност, както и свързване на много нови устройства. 5G ще се превърне в платформа за нови приложения и възможности както за индустриите, така и за отделните лица, казва Рекаси.

В условията на криза мобилните мрежи са по-критични от всякога – от спешните и здравни услуги до комуникациите на семействата, коментира от своя страна Арън Бансал, президент на Ericsson за Европа и Латинска Америка.

„5G отваря възможности, както никога досега, от отдалечена медицинска помощ, незабавни спешни услуги и дронове за доставка на консумативи – всичко това  може да подкрепи обществото по време на пандемия”, допълни Бансал.

Пускането на 5G мрежата в Унгария е поредна стъпка от дългогодишното партньорство на Magyar Telekom и Ericsson, което обхваща също проекти в сферата на 2G, 3G и 4G технологиите.

Коментари по темата: „Унгария се сдоби с 5G мрежа от Ericsson”

добавете коментар...

  1. Генков

    Каква нова технология?
    Технологията е същата като при 3G 4G и т.н. Навремето се изписаха куп глупости за това и какво?
    Аман от неуки хора!

  2. ИМЕ

    dedo, на вас ви се казва, че здравният аспект при внедряването на мобилни мрежи от пето поколение (5G) се пренебрегва. ЕС все още не разполага с оценка на риска на потенциалното въздействие на новата технология върху човешкото здраве и околната среда. В някои европейски държави, като Швейцария и Белгия, се налагат мораториуми върху 5G поради здравни съображения. Очевидно е необходимо още време за изследвания с които да се докаже, че новата технология е безопастна!!!

  3. dedo

    Кои хора не искали 5G – с колко милиарда човека разговаряхте? Какви независими изследвания – щото има и много които казват точно обратното? Колите убиват милиони тук и сега, но вие не слизате от тях, пушенето също убива тук и сега – но вие дърпате пушек неуморно! Колко души уби 5G досега?

  4. Anonymous

    Поредната хвалебствена статия, платена от заинтересовани.
    Хората не спират да ви казват, че не ви искат скапаната неизпробвана технология, дето по всички независими изследвания се доказва, че уврежда хора, животни и растения.
    Толкова ли не можете да стоплите, че този път горите вие. Няма да плащаме за вашите глупости със здравето си, с природата и в крайна сметка с храната си.

  5. Станчев

    „5G отваря възможности, както никога досега…” – Това е вярно, но какво е въздействието на тези честоти върху живите организми, никой не е проучил достатъчно сериозно. Тези тестови мрежи ги правят така, че да са с малка мощност и да кажат, че няма вреда. Но, когато поставят антени буквално на всеки ъгъл, положението няма да е същото.

  6. Anonymous

    Magyar Telekom – богати не ползват Huawei.

Коментар