ФНИ подготвя конкурс за проекти, свързани с пандемията

Българските учени ще могат да участват в проекти за противодействие на Covid-19
(снимка: CC0 Public Domain)

Фонд „Научни изследвания” (ФНИ) отправя покана към българските учени за заявяване на интерес към проекти за научни  изследвания, свързани с пандемията от коронавирус, съобщиха от организацията.

Изпълнителният съвет на Фонда подготвя тематичен конкурс във връзка с пандемията от коронавирус и потенциални подобни бъдещи предизвикателства, както и за участие на ФНИ в международни или двустранни конкурси на такава тематика.

Конкурсите ще бъдат обявени при осигуряване на допълнително финансиране на Фонда за 2020 г. Предложенията трябва да бъдат насочени към следните тематики:

изследване на медицинските и биологичните проблеми, свързани с вируса, диагностика, превенция и лечение на заболелите от COVID-19, в това число разработване на кандидат-терапевтици и ваксини;

епидемиологични изследвания (включително и с използване на информационни технологии) за предвиждане, мониторинг и превенция на COVID-19 и други високорискови вирусни заболявания и изграждане на ефективни механизми за тяхното предотвратяване или ограничаване с минимални последици за обществото и икономиката;

изследване на социални, психологически, правни, културни, образователни, етични и други аспекти на ограниченията, въведени в различни държави с цел ограничаване разпространението на вируса, както и мерки за възстановяване на икономиката и преодоляване на социалните и финансовите последици от пандемията и ограниченията, наложени във връзка с нея.

Българските научни колективи и организации могат да заявят интерес за участие в тези потенциални конкурси до 27 април 2020 г. чрез имейл към i.tsoneva@mon.bg. На официалния сайт на  Фонд „Научни изследвания” е публикувана допълнителна информация за поканата и проектите.

Коментар