Сдружение “Интелектуална собственост” вече е факт

Ново обединение ще отстоява правата върху интелектуалната собственост в България. Днес бе официално обявено Сдружение „Интелектуална собственост”, учредители на което са  Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП), Сдружението на издателите на бизнес софтуер (СИБС), дружествата за колективно управление на права Музикаутор и Профон, Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО), Асоциацията на телевизионните продуценти (АТП) и редица правопритежатели от областта на индустриалната собственост.

Сдружението се създава, за да институционализира и превърне в традиция инициатива от миналата година, като организира и провежда ежегодна церемония по връчване на Награди за интелектуална собственост. С тях учредителите ще отбелязват активността на правоприлагащите институции през предходната година и ще дават своята партньорска оценка на дейността им. Организацията ще поощрява добрите бизнес практики и техните носители.

Учредителите се надяват по този начин да популяризират значението на интелектуалната собственост и да въздействат върху общественото разбиране за нейната стойност.

В своя манифест сдружението отправи покана към представители на гражданския сектор, ангажирани в управлението и закрилата на права от областта на интелектуалната собственост, да се присъединят към инициативата, с цел изграждане на още по-широко обединение в подкрепа на творчеството и иновациите.

Сдружението ще бъде представено на коктейл, организиран по повод Световния ден на интелектуалната собственост, който ще се проведе днес от 18.00 часа в Централния военен клуб, София.

Очаква се да присъстват личности от обществения живот и политиката, представители на дипломатическите мисии на държави членки на Европейския съюз, бизнесмени, експерти в областта на интелектуалната собственост и творци. Посланикът на САЩ у нас – Нанси Макълдауни ще връчи наградите “Women of Courage”.

Коментар