Intel разкри как българският CEO избира ИТ

Собствениците и главните изпълнителни директори (CEO) на компаниите в България все повече взимат своите решения за ИТ инвестиции в зависимост от най-добрата обща стойност на притежание (TCO). Ключови при избора също така са качеството и производителността на технологиите, а не толкова цената на покупка, сочи непредставително проучване сред системни интегратори, организирано от Intel през март.
При решение за ИТ инвестиция TCO е фактор с 35% тежест, а качеството и производителността на технологиите имат 34%.
Ключови ИТ приоритети за българските компании са проектите за информационна сигурност, следвани от проекти за ИТ ефективност чрез интелигентно управление на технологиите.
„Наблюдаваме положителна тенденция в отношението на българските компании към технологиите. Те все повече гледат общата стойност на притежание, качеството и производителността на своите ИТ покупки, синхронизирането на ИТ и бизнес инфраструктурата и прилагането на проекти за ИТ ефективност”, коментира Иринел Бурлою, мениджър бизнес развитие в Intel за България.
Той посочи ролята на местните партньори на Intel, в частност на Асбис, в предоставяне на последните технологичи иновации на българските потребители, които им позволят да изпълняват краткосрочните си цели и им осигуряват база за растеж.
Според проучването, българските компании имат склонност да заменят своето ИТ оборудване по-често, отколкото в предишни години – 63% от бизнесите заменят ИТ техниката на всеки 3 години, докато 29% осъвременяват своите технологии в срок между 4 и 6 години след придобиване.
Само 3% от респондентите признават, че техни клиенти подменят своите технологии след повече от 6 години след покупката.
При замяна на център за данни, оборудван със 184 сървъра с едноядрени процесори на възраст 4 години, с нови сървъри, базирани на Intel Xeon 5500, инвестицията ще се изплати в рамките на 8 месеца и ще доведе до икономии след това.
Само 21 сървъра са необходими за постигането на същата компютърна производителност, посочиха от Intel. Мястото, което сървърите ще заемат, намалява с 89%, а годишните разходи за енергия спадат с 92%. Това се изразява в спестяване на $83 000 годишно от намаляване на потреблението на енергия и $147 000 от намалени разходи за софтуер и операционни системи.
В повечето от компаниите (49%), собствениците и главните изпълнителни директори са директно ангажирани във взимането на решения за ИТ инвестиции. Тази тенденция показва, че българските мениджъри все повече осъзнават важността на технологиите за общата ефективност на бизнес дейността.
26% от системните интегратори посочват, че проектите за синхронизиране на ИТ и бизнес инфрастурктурата са сред тези, за които техните бизнес клиенти са склонни да отделят най-много средства.
Според резултатите от анкетата, българските бизнеси са склонни да вложат най-много пари за хардуер (44%) и за проекти за интеграция (18%). Обезпокоителна тенденция е, че само 3% от респондентите смятат, че техните клиенти са склонни да отделят най-много средства за иновационни проекти.
В същото време, 69% от българските компании имат интерес да инвестират в „зелени” и екосъобразни технологии, но 42% от тях считат, че не могат да си позволят.

по темата: „Intel разкри как българският CEO избира ИТ”

добавете коментар...

  1. fcli

    absolutni gluposti sa towa

Коментар