HP прави възможни нови герои в 3D филм

Технология на HP е в основата на дългоочаквания триизмерен филм на DreamWorks Animation „Чудовища срещу извънземни”. Зрителите ще могат да видят извънземни, които се движат като течност, чиито ръце и усти изчезват и чиито тела са прозрачни.

Това са герои, които съществуват отчасти заради мощта на работните станции на HP, блейд сървърите HP ProLiant и други технологии на HP, които отговарят на високите изисквания при правенето на триизмерни филми от ново поколение, съобщиха от компанията.

За заснемането на „Чудовища срещу извънземни” са били необходими над 40 милиона изчислителни часа, или с над осем повече от оригиналния „Шрек” и близо двойно повече от часовете, необходими за „Кунгфу Панда”.

Технологията на HP е помогнала на DreamWorks Animation да използва най-големия досега брой движещи се камери във филмите си. Компанията е успяла да доведе креативните елементи в „Чудовища срещу извънземни” до нови равнища чрез няколкостотин работни станции HP xw8600 плюс най-голямата и най-мощна, използвана някога от DreamWorks Animation, „ферма за рендване” – група блейд сървъри HP ProLiant, които работят заедно по анимираните сцени.

„HP се развива, като работи с клиенти като DreamWorks Animation, които постоянно ни подтикват да им предложим следващия технологичен пробив”, каза Илия Тошев, директор направление “Персонални системи” в НР България.

При създаване на триизмерните ефекти в „Чудовища срещу извънземни”, художниците на DreamWorks Animation, използвайки последните технологии на HP, са се справили със следните предизвикателства:

  • Използване на близо 100 терабайта памет.
  • Обработка на над 30 сцени във филма, за които биха били нужни над 1000 години, ако се използваше една единствена работна станция.
  • Създаване на една от най-трудните в техническо отношение сцени на филма, включваща полет над града, в т.ч. къщи, хълмове и дървета. В тази сцена дърветата от фона трябва да бъдат разделени на над 300 слоя.
  • Създаване на експлозия в една от бойните сцени, която е изисквала над три терабайта памет.
  • Премахване на разстоянието от 300 мили: системата за телеприсъствие HP Halo и HP Remote Graphics Software са позволили творческо сътрудничество между художници, намиращи се в студиа в Глендейл и Редууд сити, Калифорния.

Коментар