Dell единствен расте при топ играчите на РС пазара

Световният пазар на компютри възлиза на 51,6 милиона единици през първото тримесечие
(снимка: CC0 Public Domain)

Спадът в доставките на персонални компютри през първото тримесечие е най-силният от 2013 г. насам, като следствие от пандемията COVID-19, сочи нов доклад на анализаторската компания Gartner. Единственият производител с ръст сред топ доставчиците е Dell.

За периода януари-март 2020 г. обемът на глобалния пазар на компютри възлиза на 51,6 милиона единици, което е спад от 12,3% спрямо първото тримесечие на 2019 г. Спадът идва след три поредни тримесечия на растеж.

Най-важният фактор за спада в доставките на компютри е избухването на пандемията от коронавирус, която подкопа както търсенето, така и предлагането, коментира ситуацията Микако Китагава, директор изследвания в Gartner.

След налагането на карантина в Китай в края на януари производството на компютри намаля през февруари, което доведе до логистични проблеми. Когато изолацията, свързана с коронавируса, се разпространи в други региони, имаше внезапни пикове в търсенето на компютри за отдалечена работа и онлайн обучение, с които производителите не можаха да се справят, допълва Китагава.

Според него, резултатите, показани от производителите през първото тримесечие на 2020 г., отразяват нарастващата икономическа несигурност, заради която се съкращават разходите, особено сред малкия и средния бизнес. Подобна несигурност, заедно с края на пика на прехода към Windows 10, принуждава компаниите да прехвърлят своите ИТ бюджети в проекти за стратегическо планиране на непрекъснатостта на бизнеса, отбеляза експертът.

Въпреки влиянието на COVID-19, пазарните дялове на трите най-големи производители на персонални компютри през януари-март 2020 г. остават непроменени. Lenovo, HP Inc. и Dell контролират близо две трети (65,6%) от доставките на компютри в света, спрямо 60% през първото тримесечие на 2019 г.

Въпреки че Lenovo запазва лидерството си, доставките на китайския производител на PC са намалели с 3,2% през тримесечието, като в Азиатско-Тихоокеанския регион е регистриран спад от 22,6%.

За HP Inc. първите три месеца на годината също са били трудни. Американската компания регистрира спад в доставките на настолни компютри и лаптопи с 12,1% в сравнение с първото тримесечие на 2019 г., докато трите предишни тримесечия имаше ръст. Спадът е двуцифрен във всички ключови региони, като най-лоша е ситуацията в Азиатско-Тихоокеанския регион и Япония.

Dell остава единственият производител, който увеличава доставките на компютри през първото тримесечие – с 2,2%. Положителната динамика се наблюдава във всички региони, с изключение на Азиатско-Тихоокеанския. Подемът е особено силен на пазарите в Северна и Южна Америка, където Dell се радва на стабилно търсене от страна на бизнеса. Компанията постига ръст за девето поредно тримесечие.

Коментар