САЩ вдигнаха мерника на China Telecom

Операторът China Telecom е изправен пред сериозни неприятности в САЩ
(снимка: CC0 Public Domain)

Федералната комисия за комуникации на САЩ (FCC) получи предложения от няколко министерства за забрана на дейността на американското представителство на China Telecom в страната.

Дейностите на оператора China Telecom представляват сериозен риск за киберсигурността, смятат представители на Министерство на правосъдието, Министерство на вътрешната сигурност, Министерство на отбраната, Държавния департамент и Министерство на търговията.

China Telecom е държавна корпорация, която е изцяло собственост на правителството на КНР. Телекомът оперира в 100 страни, като предоставя услуги за широколентов достъп до интернет на 135 милиона души и мобилни услуги на 255 милиона абонати.

В Съединените щати China Telecom обслужва около 4 милиона постоянни жители от Китай, до 2 милиона туристи, които идват в САЩ годишно, 300 хиляди студенти и повече от 1,5 хиляди представителства на търговски компании.

Според изпълнителната власт, операциите на China Telecom в САЩ „предоставят възможност на играчи, свързани с китайското правителство, да извършват кибер-шпионажни дейности, да крадат търговска тайна и друга поверителна информация от бизнеса, да причинят щети и да пренасочват трафика”.

През ноември 2018 г. услугите на Google не бяха достъпни за корпоративни потребители в САЩ за един час, като се оказа, че мрежите на China Telecom неправилно пренасочват връзките.

По-късно, в края на 2018 г. и началото на 2019 г. мрежите на China Telecom неправилно пренасочиха трафика на Министерството на енергетиката. Авторите на жалбите до Федералната комисия по комуникации твърдят, че тези инциденти не са единствените и че от 2010 г. се наблюдава много ясен модел на поведение.

Още през септември 2019 г. двама сенатори сезираха FCC с предложение да отнемат лицензите на China Telecom и China Unicom и да им забранят да извършват дейности в Съединените щати. Не е изключено да се стигне до подобна мярка, предвид обтегнатите отношения между Вашингтон и Пекин.

Коментари по темата: „САЩ вдигнаха мерника на China Telecom”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Брей тоя Българин, много го разбира това международно положение. КРъти го направо. Каза две изречения и сега американците няма да могат да спят поне 3 седмици.

    Пак си е на поста и зорко следи мръсен капиталист да не остане не оплют. Но никога не бих помислил даже, че заработва ….

  2. Българин

    Да живеят отворените пазари! САЩ пак показаха коренни различия между нещата, които “проповядват” и реалните си действия.

  3. Фофу

    Ще стане, че някой ще вземе някакви решения, друг други, но в крайна сметка на никой няма да му пука за мозъчните гимнастики на ха.

  4. ха

    И какво ще стане, като китайците пуснат друга но вече частна фирма, която да оперира на мястото на въпросната China Telecom?

Коментар