IBM възражда „мъртвия” език COBOL

САЩ спешно се нуждаят от специалисти по COBOL, които да модернизират системата за заетост
(снимка: CC0 Public Domain)

IBM предприе инициатива за възраждане на древния език за програмиране COBOL, който датира от времето на големите машини (мейнфреймите) – преди повече от 60 години – и отдавна е загубил своята популярност.

Инициативата е провокирана от разпадането на системата за заетост в щата Ню Джърси, в резултат на пандемията от коронавирус. Софтуерът, използван за нейната работа, е написан на COBOL и престана да се справя със задачите, възложени му на фона на рязко увеличаване на броя на молбите за обезщетения за безработица.

Информационната система изисква спешна модернизация, но в света практически липсват специалисти по COBOL. Езикът дори беше наречен „мъртъв” в публикация на Tom’s Hardware.

IBM ще организира курсове за обучение по COBOL, като същевременно възнамерява да съживи общността от специалисти по този език, използвайки съвременни комуникационни методи, които са уместни и по време на обща карантина и самоизолация.

За целта компанията вече е предприела редица действия, включително създаване на няколко високо-специализирани уеб форуми, свързани конкретно с езика за програмиране COBOL.

Инициативата на IBM e подкрепена от проекта Open Mainframe, посветен  на разработката на софтуер с отворен код за мейнфрейми и под надзора на Linux Foundation. Самите курсове ще бъдат напълно безплатни, а след завършването им IBM планира да публикува всички материали на GitHub в профила на Open Mainframe Project.

COBOL (съкратено от COmmon Business Oriented Language) е сред най-старите езици за програмиране в света – първата му версия е издадена през 1959 г. Един от неговите съавтори, Джин Самет, почина през 2017 г. на 89 години.

Коментари по темата: „IBM възражда „мъртвия” език COBOL”

добавете коментар...

  1. ха

    Говорят ти за възраждане на езика, но … къде пускат компилатор / интерпретатор за съвременна платформа? Просто си търсят “послушни работни пчелички”, преди плановете им по-нататък да погребат езика Cobol вече и физически, но по правилния начин.
    Надявам се, че няма да им се вържат много хора, защото е ясно, че ги ползват само за “консуматив” и по-нататък познанията им няма да са нужни, ама на никого. Иначе съм учил въпросния език Cobol преди доста време и останах с много добри впечатления по отношение на стилът му (за разлика от FORTRAN например, от който горе-долу съм отвратен).

  2. Радико

    Във тази статия е закодиран между редовете много особрн факт.
    Факт издаващ изключителния двоен стандарт на американците:
    Заради пандемията се е СРИНАЛ софтуер написан на кобол, значи написан много много отдавна интересно на какви машини и с каква операционна система работи този софтуер, обзалагам се, че дори win-xp не го поддържа.

Коментар