Google си прави собствен процесор за Pixel и Chromebook?

Pixel смартфоните на Google скоро може да заработят със собствени процесори
(снимка: Google)

Google може би разработва собствен процесор, който да залегне в основата на телефоните Pixel, произвеждани от компанията. Това може да се случи още през следващата година, според репортаж на Axios.

Apple отдавна използва собствени процесори в много от своите устройства и изглежда, че Google е решила да направи нещо подобно за собствения си хардуер. Говори се още, че по-късните версии на процесора могат да бъдат използвани и в линията Chromebook на Google.

Чипът, засега известен с кодово наименование Whitechapel, навярно ще е осемядрен ARM процесор, изработен по 5-нанометровия процес на Samsung. Процесорът може да бъде оптимизиран да управлява технологията за машинно обучение на Google. Възможно е чипът да бъде проектиран да подобри работата на Google Assistant.

В момента основният процесор за Pixel устройствата се разработва от Qualcomm. Преминаването към „персонализиран” процесор, проектиран от самата Google за оптимално действие на софтуера и услугите на компанията, може да подобри практическата работа с всякакъв бъдещ хардуер на Google.

Този ход на интернет гиганта обаче ще е голям удар за Qualcomm, която понастоящем доставя Snapdragon процесорите за по-голямата част от телефоните под Android. До момента Google не е коментирал появилите се информации.

Коментар