Мексиканското правителство оперира ботнет в Twitter  

Кризата с коронавируса породи сериозно недоверие към властта в Мексико
(снимка: CC0 Public Domain)

Карлос Пиня, мексикански експерт по киберсигурност към университета във Веракруз, разкри пропагандна схема в Twitter, работеща в полза на настоящия президент на страната – Андрес Мануел Лопез Обрадор.

Това се случва в момент, в който президентът е силно критикуван относно взетите от ръководеното от него правителство решения и мерки в борбата срещу коронавируса и задаващата се икономическа криза.

От началото на епидемията в страната (започнала в средата на март) се отчита силен отлив в доверието към мексиканския президент и правителството. След многобройни призиви и подписки за неговата оставка в различни социални групи и мрежи, напрежението явно оказва влияние върху г-н Обрадор.

Карлос Пиня публикува подробна схема относно направените от него открития и пропагандна мрежа (ботнет) с възможност за анализ на нейната активност в реално време чрез профила си @Piniisima в Twitter.

В допълнение, той добавя следните разяснения: „Дигиталните пропагандисти активират ръчно координирана кампания в подкрепа на #YoTeAdmiroAMLO; Мисията е да се създаде илюзията за широка подкрепа на Андрес Мануел Лопез Обрадор. Техниката е следната: 475 туитове се координират чрез пирамидална схема от профили концентратори”.

Стоян Букович

Стоян Букович

Коментар