Пазарът на твърди дискове се сви с още 13%

Пандемията утежни допълнително състоянието на HDD пазара
(снимка: CC0 Public Domain)

Доставките на твърди дискове продължават да намаляват. Тенденцията се потвърждава от актуални данни за пазара през първото тримесечие на анализаторската компания TrendFocus.

В периода януари-март 2020 г. са доставени около 67 милиона твърди диска в световен мащаб. Това е с 14% по-малко в сравнение с предходното тримесечие и с 13% по-малко на годишна база (спрямо същия период на 2019 г.), сочи публикация на Storage Newsletter

Моделите от корпоративен клас – и 3,5-инчови, и 2,5-инчови – се радват на голямо търсене, поради интереса към облачните изчисления. В резултат на това през тримесечието са доставени рекорден брой корпоративни HDD – около 15,7 милиона.

Прави впечатление обаче, че предлагането на високопроизводителни модели намалява през тримесечието с 12% до 4,2 милиона бройки. Това се обяснява не само със сезонния фактор, но и с натиска в този сегмент от страна на полупроводниковите дискове (SSD).

Приблизително 23 милиона бройки 3,5-инчови устройства за настолни компютри и потребителска електроника са доставени на пазара през разглеждания период – с 20% по-малко, в сравнение с предходното тримесечие.

Доставките на 2,5-инчови устройства в този сегмент също намаляват с 20%, спрямо предходното тримесечие – до около 24 милиона броя.

Анализаторите отбелязват, че един от факторите за спада в доставките на HDD е пандемията. По отношение на разпределението на пазара, Seagate притежава дял от 42%, Toshiba – 21%, а WDC – 37,0%

Коментар