Apple пострадала най-силно на РС пазара

Продажбите на Mac компютри регистрираха сериозен спад в периода януари-март
(снимка: CC0 Public Domain)

Данните на две изследователски компании сочат, че Apple е била засегната по-силно от другите водещи производители на компютри от отрицателните ефекти на коронавируса, довел до спад в РС индустрията.

Според анализ на IDC, доставките на Mac компютри в периода януари-март 2020 г. са намалели с почти 21%, в сравнение със същия период на 2019 г., и възлизат на 3,1 милиона бройки.

„Това е един от най-големите спадове в индустрията през последните години. Почти цялото производство на компютри Apple е съсредоточено в Китай, така че ударът върху компанията, поради затварянето на предприятията, беше един от най-тежките”, се казва в доклада на IDC.

Подобна статистика идва и от доклад на Canalys. Според анализаторите, през последното тримесечие на глобалния пазар са постъпили около 3,2 милиона Mac устройства, което е с 21% по-малко отколкото през същия период на миналата година.

И докладът на Canalys определя Apple като най-засегнатият от COVID-19 производител в Топ 5 на компютърната индустрия.

В същото време анализаторите на Gartner са по-малко песимистични за бизнеса на американската корпорация. Данните сочат, че в периода януари-март Apple е доставила 3,55 милиона компютъра на глобалния пазар, което е спад от само 6,2% на годишна база.

Тези разминавания в данните на анализаторите се дължат и на различните методики на изчисление. Пълната картина ще се изясни в края на април, когато Apple ще публикува финансовия си отчет за първото тримесечие.

Коментар