Microsoft отваря своята технология за виртуализация

Софтуерният гигант Microsoft обяви, че отваря своята технология за виртуализация. Спецификацията VHD (Virtual Hard Disk) вече е достъпна чрез лиценза OSP (Open Specification Promise) с цел насърчаване на разработките и увеличаване на съвместимостта.
Виртуализацията е гореща тема в компютърната индустрия. Тя позволява едновременно изпълнение на различни операционни системи и приложения върху един сървър.
Патентованата технология за виртуализация на Microsoft ще бъде свободно достъпна чрез лиценза OSP, така както и новите спецификации за уеб услуги на компанията, обявени през септември. 
VHD форматът събира в един файл цялата виртуална машина – операционна система и стек от приложения. За да осигури съвместимост с комерсиалните софтуерни решения, Microsoft е работила тясно с други играчи във виртуализацията, между които XenSource, доставчик на технологията с отворен код Xen.  
Виртуализацията може да се окаже и средство за преход на приложения от по-стари Windows операционни системи към Vista, предполагат анализатори.

Коментар