ЕС търси по-преки пътища от науката към бизнеса

Европейският съюз се стреми да улесни трансфера на знания от академичните изследвания към бизнеса, като по този начин насърчава иновациите. С тази цел на 7 и 8 май в Прага ще се проведе конференция “Свързване на научните изследвания 2009”, където ще се срещнат предприемачи и учени от цяла Европа, съобщи Европейската комисия.

Експерти от Комисията ще подкрепят изграждането на мрежа между бизнеса и академичните среди и ща дадат съвети как да се използват различните схеми за подпомагане.

Потенциалните партньори ще научат как да кандидатстват за подпомагане от структурните фондове. Повече от 86 милиарда евро (25% от общата сума за периода от 2007 до 2913 г.) вече са заделени за широката иновационна програма. Тя покрива научни изследвания и иновации, информационни и комуникационни технологии, предприемачество и иновации.

Информационните сесии ще бъдат организирани с цел да се даде конкретна информация на участниците в конференцията за това как да участват успешно в 7-та рамкова програма за научни изследвания (която ще инвестира 54 милиарда евро за периода 2007-2013 г.).

Конференцията е с отворени врати, вкл. за собствениците на малки и средни предприятия. Рамковата програма за конкурентоспособност и иновации (финансирана с 3,6 милиарда евро от 2007-2013 г.) ги насърчава да станат конкурентоспособни в световен мащаб.

Коментар