Свинският грип зарази първо интернет

Интернет гъмжи от слухове, клюки, фалшиви фармацевтични сайтове за ваксини и имейл спам, свързани със свинския грип. Тази тема намира място в близо 2% от всички съобщения в услугата за микро блогове Twitter.
Във вторник следобед уебсайтът на Google за следене на тенденциите даде на свинския грип рейтинг на “пикантна” тема за търсене в интернет, поради внезапния скок на интерес към него, който му спечели място в списъка на десетте най-горещи онлайн тенденции.
Обемът на разговорите за епидемията вече е десетократно по-голям в сравнение със салмонелата и алергиите към фъстъченото масло от миналата зима, според доклад, публикуван от Nielsen Online.
Междувременно уебсайтът Google FluTrends, предназначен да показва карти и графики на разпространението на вируса на грипа в Съединените щати на базата на брой на заявки за търсене, дава индикации, че заболяването не се разпространява застрашително.
"Сегашните оценки за активността на грипа все още са ниски като цяло за Съединените щати, както се очакваше, като се има предвид броят на потвърдените случаи на свински грип", може да се прочете в съобщение в най-горната част на страницата на Flu Trends.
Картата на Google Flu Trends показва, че активността на грипа е “ниска” във всички американски щати с изключение на Хаваите, където е определена като “висока”. Според правителството на този щат, неговите жители страдат от някаква форма на грип през цялата година, поради тропическия климат и голямата посещаемост на туристи.
Свинският грип измести набързо шотландската певица Сюзън Бойл, която стана сензация, след като се появи в телевизионна програма за британски таланти, от първото й място по популярност в Twitter.
Американските центрове за контрол на заболяванията използват Twitter, за да изпращат в реално време предупреждения и актуална информация относно свинския грип.
Спамърите също се опитват да изкарат пари на гърба на епидемията от свински грип като продават фалшиви ваксини за него. Фирмата за сигурност McAfee съобщава в своя блог, че един на всеки 50 спам имейли, които се разпространяват ежедневно в глобалната мрежа, съдържа линкове към онлайн аптеки. Темите на тези съобщения варират от “Първи американски жертви на свинския грип!” до “Мадона се зарази от свински грип!”.
Друга фирма за сигурност, F-secure, съобщава за регистрация на много имена на домейни, свързани със свинския грип. Един такъв сайт, например, продава ръководство за оцеляване за 19.95 долара. Като цяло, регистрациите на домейни, съдържащи думата swine, са се увеличили 30 пъти.

Коментар