Време за ъпгрейд на персоналния компютър

Икономическата криза сви потреблението и цените на персонални компютри спаднаха с повече от 14% през последното тримесечие на 2008 г. Тези тежки за фирмите времена са подходящи за потребителите, които отдавна искат да подобрят работата си и да подновят компютъра си.

Почистване

Преди да приготвите парите за нови части, отговорете си сами на въпроса: Дали сега компютърът е по-бавен, отколкото е бил, когато сте го купили? Ако е така, има голяма вероятност проблемът да не е в машината. С течение на времето, на него са инсталирани много програми и приложения. Някои от тях вероятно сте изтрили. Но по време на тези инсталации и деинсталации по твърдия диск са останали разпръснати битове и байтове от тях. За щастие, всички версии на Windows включват инструмент за дефрагментиране на диска, който ускорява процесите на компютъра. Ако това не свърши работа, може да се предприеме по-сериозна крачка към преинсталация на операционната система. Понякога тази процедура е мъчителна и потенциално опасна, тъй като е възможна загуба на данни от твърдия диск. Ще трябва предварително да архивирате информацията на друг диск.

Ъпгрейд

Ако гореспоменатите мерки не постигнат желаната цел, то преди да започнете да пазарувате нови части, си задайте и другия въпрос: какво точно искате от вашия компютър? Един заклет геймър, например, има много по-различни нужди от обикновения интернет потребител.

Сторидж. Ако имате един твърд диск с капацитет 80GB, работещ с 5400 RPM, той е първият кандидат за подмяна. Проверете в интернет и ще откриете по-големи и по-бързи дискове на доста прилична цена. Обмислете и възможностите за покупка на по-новите и по-надеждни твърдотелни дискове (SSD), но имайте предвид, че са скъпи.

Памет: Ако използвате Windows XP или Vista с 1GB или по-малко RAM памет, а често товарите компютъра с много задачи или играете игри, направете си услуга и добавете повече памет. Колко повече зависи от бюджета ви, но за болшинството потребители 2GB памет тип DDR2 е напълно достатъчна. Цените в момента са достъпни.

Графични възможности: Компютрите, продавани в големите вериги магазини, често са по-евтини, тъй като графичните им чипове са интегрирани на дъното. Ако не сте геймър или графичен дизайнер, това е напълно достатъчно. Но ако държите на игри или 3D анимация, ще трябва да купите самостоятелна видео карта, която поддържа DirectX 10 на Microsoft (така че да можете да играете най-новите игри), притежава поне 512MB вградена памет и може да се конфигурира във формат SLI (в случай, че искате да добавите втора видео карта на по-късен етап).

Процесор: Intel наскоро свали цените на някои процесори и се очаква до края на пролетта да го направи още веднъж. Но дали е подходящо да сменяте процесора сега? Направете си сметка: ако смятате, че трябва да купите по-голям и по-бърз твърд диск, повече памет, нова видео карта и процесор, не е ли по-добре просто да купите изцяло нова система. Не забравяйте да проверите дали дъното на сегашния ви компютър поддържа типа процесор, който сте избрали.

Операционна система: Трябва ли ви Windows Vista? Определено не. Ако все още използвате XP, оставете я. Имайте предвид, че до края на годината ще излезе новата операционна система на Microsoft – Windows 7, за която към настоящия момент има сведения, че работи по-стабилно от Vista. Но дори и тогава не бързайте да преминавате към нея. Windows XP си остава много популярна и много успешна операционна система и така ще бъде още много месеци напред.

Не забравяйте: Windows не е единствената операционна система. Linux, например, има много привърженици и с течение на времето набира популярност и става все по-стабилна и функционална. Най-доброто на Linux е, че е безплатна. Такива са и други полезни приложения с отворен код като офис пакетът Open Office и браузърът Firefox.

по темата: „Време за ъпгрейд на персоналния компютър”

добавете коментар...

  1. Евок Севок

    Благодаря за заключителния коментар:

    Не забравяйте: Windows не е единствената операционна система. Linux, например, има много привърженици и с течение на времето набира популярност и става все по-стабилна и функционална…

    Наистина ми стоплихте сърцето!

Коментар