AMD ще поддържа DDR5 в десктоп процесорите от 2022 г.

Водещите настолни процесори на AMD през 2022 г. ще поддържат памет DDR5
(снимка: AMD)

AMD спазва ангажимента си да осигури съвместимост с платформата Socket AM4 във всички свои процесори, които ще излязат преди края на тази година. Със следващата промяна в дизайна на чиповете компанията ще въведе поддръжка на DDR5 памети.

Още през 2021 г. сървърните процесори AMD EPYC трябва да преминат към Socket SP5, който ще позволи реализиране на поддръжка на интерфейс PCI Express 5.0 и памети DDR5. Първите процесори за тази платформа ще бъдат Genoa с архитектура Zen 4, изготвяни по 5-нм технология от TSMC. Но промените са достатъчно големи, за да бъдат внедрени наведнъж при промяната в дизайна на процесорите.

Що се отнася до потребителския сегмент настолни РС, AMD планира да въведе поддръжка на DDR5 памети не по-рано от 2022 г., твърди Gamers Nexus, позовавайки се на информирани източници. Бъдещите настолни чипове първоначално ще се задоволят с поддръжка на PCI Express 4.0, тъй като потребителският сегмент не се нуждае от PCI Express 5.0 в същата степен като сървърният.

Най-вероятно водещите настолни процесори на AMD през 2022 г. ще използват архитектура Zen 4. Очаква се междувременно компанията да осигури нейтив поддръжка на интерфейса USB 4.0.

В мобилния сегмент AMD ще внедри поддръжка на LPDDR5 памет също през 2022 г., но първо за процесорите, ориентирани към скъпи геймърски лаптопи. Компанията планира и хибридни процесори с поддръжка на DDR5 за десктоп сегмента, но архитектурата на тези чипове традиционно изостава с една стъпка от процесорите без интегрирана графика и ще се ограничи до Zen 3+.

Разбира се, всички тези планове не са обявени официално от AMD и могат да претърпят промени многократно до 2022 г., отбелязват наблюдателите на индустрията.

Коментари по темата: „AMD ще поддържа DDR5 в десктоп процесорите от 2022 г.”

добавете коментар...

  1. бг

    Естествен

  2. Blah

    нейтив – това ще е нова българска думичка 🙂

Коментар