Новите Comet Lake-S на Intel – повече ядра за същите пари

Новото поколение Core процесори са разработени за нуждите на геймърски компютри
(снимка: Intel)

Intel зарадва феновете си с представяне на дългоочакваните процесори от десето поколение за масови настолни компютри – Comet Lake-S. Новите чипове идват с предимства като увеличен брой ядра, технология Hyper-Threading и повишена тактова честота, а цените им остават на досегашните нива.

Comet Lake-S се позиционират като най-добрите решения за игри. „Разработени за геймъри, настолните процесори Intel Core от 10-то поколение осигуряват подходящ баланс на работна честота, брой ядра и нишки, а също така поддържат нови технологии и повишена гъвкавост на настройките, която позволява на потребителите да създадат свое уникално геймърско изживяване”, казват от Intel.

Новото семейство включва процесори с 2 до 10 ядра. Повечето модели, с изключение на най-скромните двуядрени Celeron-и, поддържат технология Hyper-Threading. Двуядрените Pentium-и поддържат 4 потока (нишки), четириядрените Core i3 – 8 потока, шестядрените Core i5 – 12 потока, осемядрените Core i7 – 16 потока, а десятядрените Core i9 – 20 потока.

С най-висока тактова честота може да се похвали флагманът Core i9-10900K. Този чип има базова честота 3,7GHz, но е способен автоматично да се ускорява до 5,3GHz за едно ядро, благодарение на технологията Thermal Velocity Boost (TVB), т.е. при достатъчна ефективност на системата за охлаждане, която може да удържи температурата на CPU в определени граници. Технологията позволява увеличаване на честотата на всички ядра до 4,9GHz.

Процесорите Comet Lake-S имат от 2 до 10 ядра и повишена тактова честота
(снимка: Intel)

На високи честоти работи и осемядреният Core i7-10700K, който не поддържа TVB, но с технологията Turbo Boost Max 3.0 едно ядро на процесора може да се ускори до 5,1GHz при базова честота 3,8GHz. Процесорите Core i5 от ново поколение достигат автоматично 4,8GHz, докато при Core i3 максималната честота е 4,6GHz, при Pentium тя е 4,2GHz, а Celeron достига само 3,5GHz.

Intel e разширил възможностите за ръчен овърклок на процесорите от K-серия. Сега технологията Hyper-Threading може да се включва и отключва за всяко ядро поотделно, ръчно да се регулира кривата напрежение/честота, както и да се променя честотата на тактовия генератор за шината PEG/DMI.

За овърклокването помага и по-тънкият силициев кристал на новите процесори, в сравнение с техните предшественици. Слоят на транзисторите се намира по-близо до повърхността на кристала и топлината се отделя по-добре. По-рано някои ентусиасти експериментираха с шлифоване на кристала за по-ефективно топлоотделяне, а сега Intel направи това в заводски условия. Увеличена е дебелината на металния капак на новите процесори, за да бъде запазена пълната съвместимост със системите за охлаждане за LGA 115x.

Повечето модели от новата линия поддържат технология Hyper-Threading
(снимка: Intel)

Що се отнася до производителността, новият Core i9-10900K превъзхожда своя предшественик Core i9-9900K в различни игри с 10 до 33%, твърди Intel. Прирастът спрямо тригодишния флагман Core i7-7700K е още по-голям – от 37 до 81%. Значително е повишена производителността в многозадачните сценарии на използване, както и при обработката на 4K видео.

Процесорите Comet Lake-S са поместени в корпус LGA 1200 и изискват нови дънни платки със системна логика Intel 400. Като флагмански чипсет се очертава Intel Z490. Новата платформа ще поддържа 2,5-гигабитови мрежови контролери, безжични адаптери Intel AX201 с Wi-Fi 6 и Bluetooth 5.1, интерфейс Thunderbolt 3 и памет Intel Optane.

Към момента няма официална информация кога Comet Lake-S ще излязат на пазара, но се очаква това да стане през втората половина на май. Препоръчителните крайни цени на процесорите ще варират от 42 до 488 щатски долара, т.е. Comet Lake-S ще се продават на почти същите цени като своите предшественици.

Коментари по темата: „Новите Comet Lake-S на Intel – повече ядра за същите пари”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Кой купува в днешно време Интел…

  2. Електрончо

    Това са си старите процесори – ребрандирни и с намалена цена. Колкото до “новият Core i9-10900K” флагман, това си е Core i9-9900K, но с повишена честота. Но, тестовете показват, че при натоварване той достига до 250 W разсейвана мощност. По тази причина, новата серия е на нов Socket 1200, несъвместим със стария. (Изисква се по-мощни линии за захранване)

  3. Blah

    Предполагам това е платена статия, нали така?

    Понеже всеки горе-долу запознат с реалностите на технологиите би допълнил в статията следното: Новите чипове са все така произвеждани по старата и рециклирана за кой ли път 14 nm технология и добавянето на нови ядра ще повиши консумацията на ток и съответно – отделянето на топлина. 🙂

  4. Stanislav

    Мда, с това темпо интел ще изкарат по-бърз процесор от моя след 3-4 години, браво

Коментар