Tenda 4G680 – 4G LTE рутер за отдалечена работа

Tenda 4G680 поддържа модерните стандарти за мобилни комуникации, Wi-Fi и Ethernet
(снимки: TechNews.bg)

Много хора с модерни професии вече работят вкъщи, заради мерките за социална дистанция, наложени от правителствата в условията на пандемия от коронавирус. Това предполага наличие на безупречен интернет в рамките на жилището. Едно от решенията за обезпечаване на стабилен достъп до мрежата е 4G LTE рутер, който осигурява независимост от кабелната инфраструктура.

Моделът Tenda 4G680, предоставен ни за тестване от официалния дистрибутор на китайския бранд, е устройство, което отговаря на изискванията за отдалечена работа – независимо дали у дома, в хотела или когато сме на излет или почивка. Компактният и достъпен като цена 4G LTE рутер предлага висока скорост на достъпа през мобилна мрежа от четвърто поколение, защитена комуникация на свързаните към него устройства, възможност за включване на телефон за VoLTE разговори и опция за гигабитова кабелна връзка към интернет доставчик.

Външен вид и интерфейси

Рутерът се доставя в малка брандирана кутия, на която са обозначени основните характеристики на устройството и схемата на свързване. Вътре в нея намираме Tenda 4G680, две антени, два кабела (за Ethernet свързвания и телефон), захранващ адаптер и документация, вкл. ръководство за потребителя с инструкции за привеждане на рутера в действие – това става лесно, в няколко стъпки, без специални настройки.

Tenda 4G680 е компактно и леко устройство, в бял цвят, отгоре на което са разположени няколко светлинни индикатора и логото на компанията. Отдолу вдясно се намира слотът за поставяне на сим картата за достъп до 4G LTE мрежата на мобилния оператор, към който сме абонирани с план за данни. Също отдолу са разположени и два функционални бутона – познатите от повечето рутери WPS за лесно безжично свързване на устройства към мрежата и Reset за нулиране на настройките.

На задния панел виждаме няколко порта. Два от тях са RJ45 – за Ethernet свързване на устройства към рутера на гигабитова скорост, като единият съчетава WAN/LAN, т.е. чрез него можем да свържем рутера към модем на кабелен доставчик на интернет, като така устройството се превръща в обикновен рутер. Подобна възможност позволява и подсигуряване на достъпа до интернет през два канала – мобилната 4G LTE мрежа и кабелен доставчик.

Наред с двата Ethernet порта на гърба на Tenda 4G680 откриваме и RJ11 порт за телефон. Към него можем да свържем стационарен апарат и да разговаряме чрез VoLTE (Voice over LTE) или CSFB (Circuit Switch Fallback) с други фиксирани телефонни номера. Тази възможност се поддържа едновременно с достъпа до интернет, което прави устройството на Tenda идеално за организиране на домашен офис.

На задния панел са разположени още гнездото за захранващия кабел и бутон за включване/изключване на рутера. Там са и гнездата за монтиране на двете външни антени, включени в комплекта, които след това се завъртат на 90 градуса, за да се позиционират вертикално зад рутера.

Характеристики

Tenda 4G680 е бързо устройство, с поддръжка на модерните стандарти за мобилни комуникации, Wi-Fi и гигабитов Ethernet. Рутерът е съвместим с повече от 300 мобилни/клетъчни мрежи в над 135 страни по света. С него можете да теглите съдържание със скорост до 150 Mbps и да качвате с до 50Mbps, благодарение на поддръжката на последно поколение 4G LTE Advanced мрежи. Ако използвате WAN порта за свързване към кабелен интернет доставчик, можете да разчитате на още по-висока скорост – до 1 Gbps.

Рутерът е съвместим с Wi-Fi стандарта IEEE 802.11b/g/n, което означава поддръжка на безжичен трансфер на данни със скорост до 300 Mbps към свързаните към него компютри, смартфони и други устройства – както за висока производителност при работа, така и за забавления с HD стрийминг на видео, например.

Комуникациите при споделяне на 4G достъпа чрез Tenda 4G680 са подсигурени с 64/128-битово WPA/WPA2 криптиране на безжичните Wi-Fi връзки. Инсталирането на рутера е изключително лесно и на практика не изисква никакви специални настройки и конфигуриране, но за това ще стане дума в следваща публикация.

Наличност и цена

Рутерът Tenda 4G680 е достъпен отскоро на българския пазар от оторизираните партньори на производителя. Устройството се предлага на цена около 135 лв. с включен ДДС и гаранция две години. Със своите функции, този рутер е идеален за достъп и споделяне на интернет връзката на места, където мобилните мрежи са предпочитаният избор, а възможността за свързване и към кабелен доставчик прави рутера още по-универсално решение.

Коментар