Белият дом иска заводи за чипове в САЩ

САЩ предприемат стъпки за разширяване на производството на чипове в страната
(снимка: CC0 Public Domain)

Американските власти правят всичко възможно да намалят зависимостта си от Азия в технологичната област. Президентската администрация преговаря с Intel и TSMC за изграждане на заводи за производство на чипове в САЩ, съобщи Уол Стрийт Джърнъл, позовавайки се на информирани източници.

По-конкретно, представители на тайванския чипмейкър TSMC водят преговори с министерствата на търговията и отбраната на САЩ, в които участва и един от най-големите клиенти на компанията – Apple.

Освен това някои правителствени служители обмислят да помогнат на южнокорейската Samsung Electronics да разшири производството на чипове по договор в завода си в Остин, Тексас.

Засега няма подробности какви привилегии и стимули са готови да предоставят американските власти на компаниите за чипове, за да ги заинтересуват да изградят производствени мощности в страната.

Целта на правителството е проста: да защити своите модерни технологии за производство на чипове от провали. В момента САЩ разчитат в голяма степен на Тайван, където е базирана TSMC, и всеки конфликт или природно бедствие на острова може да навреди на американския технологичен сектор.

Освен това производството на чипове в страната ще повиши сигурността на военните проекти, елиминирайки потенциалните рискове за шпионаж от чужди правителства, отбелязват анализаторите.

Редица компании започнаха производство в Азия, отчасти поради близостта им до доставчиците на компоненти и суровини. Intel и TSMC може да изградят заводи за чипове в САЩ, но те все още ще разчитат до известна степен на вноса.

Полупроводниковата индустрия на САЩ ще трябва да търси алтернативи в случай, че традиционните й доставчици отпаднат по някаква причина. Независимо от всичко, за САЩ би било победа, ако разширят производството на чипове в страната, дори при възникване на проблеми в чужбина.

Коментари по темата: „Белият дом иска заводи за чипове в САЩ”

добавете коментар...

  1. Българин

    Късно е вече…

Коментар