Бързото зареждане „убива” бързо и батерията

Бързото зареждане с голяма мощност унищожава ускорено батерията на смартфона
(снимка: CC0 Public Domain)

Бързото зареждане стана обичайна характеристика при смартфоните. Все още обаче няма единен стандарт и към бързото зареждане се причисляват решения с различна мощност, което влияе и на живота на батерията.

При бюджетните смартфони в норма се превърна зарядната мощност от 15-20W, докато при флагманите тя е 40W и дори повече, въпреки че има изключения. Така например, някои смартфони на Oppo поддържат 65-ватово зареждане, а Lenovo подготвя модел с 90-ватово зарядно.

И въпреки, че бързото зареждане се превърна в норма, споровете относно неговата безопасност не отшумяват. Разбира се, зареждането с много висока мощност се отразява негативно на батерията, но има ли смисъл да се притеснявате от това?

Oppo вече потвърди, че бързото зареждане наистина убива по-бързо батерията. Публикация в Twitter разкрива конкретни числа: 40-ватово бързо зареждане „намалява капацитета” на батерията от 100% до 70% за същия брой цикли, за които 15W го намалява до 90%.

Тоест, за условните две години, в случай на използване на 15W бързо зареждане, ефективният капацитет на батерията ще намалее с 10%, а при използване на 40W бързо зареждане – с 30%.

За съжаление, източникът не посочва точния броя цикли, но все пак става въпрос за сравнително дълъг период на употреба. Като се има предвид средната продължителност на използване на един смартфон, за повечето потребители проблемът не е критичен.

Коментар