Онлайн общност ще помага на хората с увреждания

Нов сайт за хора с увреждания стартира на адрес www.ravenstvo.net. Създателката Грета Аспарухова е на 32 години, като последните 19 от тях е на инвалидна количка.

Тя е създала и група във Фейсбук, наречена “Да се обединим и да помогнем на хората с увреждания да живеят достойно”, в която вече членуват над 800 души.

Идеята на Грета е да създаде голяма онлайн общност, която да поставя непрекъснато на дневен ред проблемите с достъпната среда, обучението и липсата на интеграционна политика, както и най-болезнената тема, според нея – намирането на работа.

“Живеем в общество, което не приема различните. Работодателите не смятат, че човек в инвалидна количка или с някакво увреждане би бил полезен за развитието на бизнеса им. Никой не гледа качествата, които притежаваш, никой не се интересува от това, което можеш, почти всички работодатели виждат проблем, а не евентуален служител”, казва Грета.

“Вече има много образовани хора с увреждания, които споделят с мен трудностите, пред които се изправят, когато отидат на интервюта, разочарованията и не рядко обидите, с които се сблъскват”, пише тя.

Грета отделя внимание и на необходимостта от правна защита, като апелира “към адвокатите със сърца да застанат до нас в тази борба и да ни помогнат да извоюваме онова, което и по Божите, и по човешките закони ни се полага, а именно – свободата да живеем достойно.”

Коментар