Инвеститори съдят Nvidia за дезинформация

Nvidia има проблеми с инвеститорите, заради финансови отчети
(снимка: Nvidia)

Инвеститори дадоха на съд графичната компания Nvidia с обвинението, че е манипулирала финансовите си отчети по време на бума в криптовалутите, съобщи тематичният сайт WCCF Tech.

Преди две години Nvidia и AMD регистрираха внушителен ръст в продажбите на видеокарти, благодарение на това, че милиони потребители започнаха да добиват криптовалута с помощта на GPU карти.

Но след като интересът към тази дейност спадна, намаляха съществено и продажбите на видеокарти. Инвеститорите обвиняват Nvidia, че е скрила истинските данни за това какъв процент от приходите й идва от майнинг и колко време финансовите показатели на компанията са зависели от „криптокопачите”.

В частност, Nvidia е обявила приходи от продажби на продукти за майнинг само в сегмента OEM, докато две трети от постъпленията са приписани на геймърския сегмент без никакви уточнения.

Като се има предвид, че през 2017 г. в Китай над 60% от продажбите на геймърски карти се падат на майнерите, а не на геймърите, мащабите на изкривяване на финансовите резултати са впечатляващи.

Инвеститорите за поръчали изследване от Prysm Group, за да анализарт степента на изкривяване на фактите от страна на Nvidia. Резултатите сочат, че от май 2017 г. до юли 2018 г. компанията е получила 1,73 млрд. долара изключително от продажби на геймърски видеокарти, като 1,1 млрд. долара от тази сума е класифицирана в отчетите като продажби на обикновени видеокарти.

Ищците обвиняват лично шефа на компанията Дженсън Хуан и няколко други топ мениджъри от името на всички инвеститори, като се опират на показанията на петима бивши служители на Nvidia.

Коментари по темата: „Инвеститори съдят Nvidia за дезинформация”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Не случайно Apple не използва nvidia.

Коментар