Сигурността е най-търсената нова управлявана услуга

Намаляването на разходите е ключов проблем за доставчиците на управлявани услуги
(снимка: CC0 Public Domain)

Ново проучване, проведено от Omdia (бившата Ovum) и с подкрепата на Acronis, показва, че най-търсената услуга, която клиентите търсят от доставчиците на управлявани услуги (MSP), е сигурността.

Изследователският доклад „Разбиране на пазара за сигурност и бекъп на данни за доставчици на управлявани услуги” обобщава резултатите от проучване сред 263 доставчика във Великобритания и САЩ, които обслужват малки и средни предприятия.

Доставчиците на услуги показват голям интерес към надеждни предложения за сигурност. 97% от анкетираните посочват важността на гарантирането на минимална загуба на данни или корупция в случай на атака, а 88% от тях заявяват, че трябва да могат бързо да намалят щетите при установени киберзаплахи.

В допълнение, 89% от анкетираните изразяват необходимостта да предлагат услуга, която е повече от антивирусна програма и анти-рансъмуер. Констатациите в доклада съответстват на обратната връзка, която Acronis e получила през последните няколко години.

„84% от анкетираните в проучването потвърдиха, че е трудно да се работи с различни доставчици за всеки аспект на сигурността. Единно, интегрирано решение за киберзащита, вместо множество инструменти като бекъп, антивирусни програми, анти-малуер, оценка на уязвимостта, управление на ъпдейти и други, предоставя всички предимства”, коментира Гайдар Магдануров, Chief Cyber Officer на Acronis.

Едно от новите предложения на този пазар е Acronis Cyber Protect Cloud – то интегрира бекъп с пълен пакет инструменти за сигурност и управление от последно поколение. Едно единствено решение опростява ежедневните операции за доставчиците на услуги, повишава производителността на технически лица и сигурността на крайните клиенти.

Подобно решение позволява на доставчиците да избегнат принудителното прекъсване на работа, което може да доведе до бърз отлив на клиенти.

Спроред проучването, „намаляването на разходите” е ключов проблем за доставчиците на управлявани услуги. 92% от анкетираните казват, че придобиването на умения и опит за предоставяне на услуги със сигурност е основно бизнес предизвикателство, предвид широкото използване на наследени решения от множество доставчици.

Проучването на Omdia споделя и други гледни точки.  Например, то изброява първите три области, които доставчиците на управлявани услуги считат за важни по отношение на създаването на резервни копия и възстановяването, като:

  • възможност за автоматизиране на процеса на архивиране;
  • осигуряване на защита срещу рансъмуер;
  • бекъп на най-популярните SaaS приложения, като Microsoft 365.

Коментар