Huawei: Ние ще оцелеем, но САЩ ще загубят работни места

Huawei даде да се разбере, че санкциите срещу нея ще засегнат силно САЩ
(снимка: Huawei)

След като САЩ затегнаха санкциите срещу Huawei и всъщност забраниха производството на едночипови Kirin платформи на оборудване, използващо американски технологии, се появиха много спекулации за възможните последици от подобни ограничения. Разбира се, на Huawei няма да е лесно, но и САЩ ще страдат, стана ясно от думите на топ мениджър на Huawei пред Bloomberg и CNN.

Анди Пърди, главен служител по сигурността в северноамериканското подразделение на Huawei, заяви, че компанията ще преживее санкциите и в крайна сметка ще се адаптира към тях, но обикновените американци ще имат проблеми с работата.

Отговаряйки на въпрос за оцеляването и загубата на доходи, Пърди отбеляза, че 40-50 хиляди служители на Huawei и американски фирми, които работят с китайската компания, може да загубят работата си.

В допълнение, още 300 американски компании, които правят бизнес с Huawei, ще страдат поради санкциите и отговора от страна на китайския производител. Въздействието може да бъде или слабо (като намаляване на приходите), или силно изразено (рязък спад на доходите и съкращения).

Междувременно американските компании, произвеждащи оборудване за полупроводникови гиганти като TSMC, вече изразиха своята загриженост за ситуацията. Асоциацията SEMI, която обединява доставчици за микроелектронната индустрия, заяви, че планът срещу Huawei, „задушава темпа на по-нататъшни инвестиции и иновации” в индустрията.

И още един пример: девет търговски асоциации на САЩ писаха на американския търговски секретар Уилбър Рос, че новите санкции срещу Huawei са вредни за „полупроводниковата индустрия, нейната глобална верига за доставки и по-широкия технологичен сектор”.

Неотдавнашен доклад на Boston Consulting Group посочва, че „силната на полупроводникова индустрия е от решаващо значение за глобалната конкурентоспособност и националната сигурност на Съединените щати”.

Според прогнозите, ако САЩ продължат да спазват настоящите ограничения през следващите три до пет години, доходите на американските компании ще паднат с 16%. Ако САЩ напълно забранят на производителите на чипове да работят с китайски компании, приходите ще паднат с 37%. Такава огромна загуба ще принуди американските фирми да намалят инвестициите в R&D и капиталови разходи, което ще доведе до забавяне на иновациите в Съединените щати.

Според оценките на BCG, тази загуба също ще принуди компаниите да съкратят от 15 до 40 хиляди висококвалифицирани работни места в полупроводниковата индустрия на САЩ. Така общо до 100 хиляди американци може да загубят работата си.

Коментари по темата: „Huawei: Ние ще оцелеем, но САЩ ще загубят работни места”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Някой млад надъхан член на БСП е минал от тук и оцвъкал добре.

    Мариците между другото отдавна се разбра, че крайният собственик е руски.

  2. Anonymous

    заявява, че инвестициите му в региона ще бъдат печеливши и твърди, че е сигурен

    Сигурна инвестиция(гарантирана печалба) като Мариците.

  3. Anonymous

    Пощенска банка, с юридическо име “Юробанк България” АД, e петата по активи банка в България, с широка клонова мрежа в цялата страна и значителна клиентска …

  4. 2015

    интервю за телевизия CNBC в началото на тази седмица американският милиардер Уилбър Рос коментира, че е убеден в успеха на инвестициите си в европейската банкова група Юробанк, част от която е и българската Пощенска банка.

    Рос споменава пред телевизионния канал, че е спокоен за доходността от активите си в региона.

    През миналата година милиардерът инвестира 1.3 милиарда евро в Eurobank Ergasias SA, заедно с големи канадски и американски фондове, които изкупиха мажоритарната собственост на гръцката до тогава банка.

    В интервюто за CNBC Рос заявява, че инвестициите му в региона ще бъдат печеливши и твърди, че е сигурен, че затруднената ситуация в южната ни съседка ще се стигне до компромис.

    Убедеността си американският милиардер базира на опита си в Ирландия, където също е имал печеливши инвестиции в банковата система въпреки кризата.

  5. Anonymous

    Министърът на търговията на САЩ Уилбър Рос(80г) е известен с това, че задрямва по време на заседания. Но той не е единствен. Много хора страдат в действителност от „заседателна сънливост“.

  6. Anonymous

    Британските фабрики отчитат най-големия спад в продукцията си от над 40 години

  7. Anonymous

    Уилбър Рис призова противниците на Великобритания да използват „дадената им от Бога възможност“ на Брекзита и да откраднат търговията на Лондон, пише The Times.

    Уилбър Рос има задачата да постигне споразумение за свободна търговия с Великобритания.

    Неговите коментари обаче увеличават страховете, че САЩ могат да се възползват от британската изолация след напускането на Европейския съюз.

    Изказванията на Рос дават основание да се смята, че американските преговарящи ще се опитат да използват несигурността на Брекзит, за да изкушат финансовите компании да напуснат Лондон.

  8. Anonymous

    Mиниcтъpът нa тъpгoвиятa нa CAЩ Уилбъp Poc

    aĸo дъpжaвaтa oблoжи c гoлeми дaнъци poбoтитe – ще cдъpжa paзвитиeтo нa тexнoлoгиитe и щe изгyби мeждyнapoднaтa нaдпpeвapa.

    Aĸo ниe нe изпoлзвaмe poбoти,
    тoвa щe нaпpaвят ĸитaйци , ес, япoнцитe , вcичĸи.
    индycтpиaлнaтa мoщ нa CAЩ e въпpoc нa нaциoнaлнa cигypнocт

  9. Anonymous

    Уилбър Рос:

    Ракетният удар на САЩ в Сирия е “развлечение след вечеря

  10. Anonymous

    Гардиън

    Рос е свързан с Bank of Cyprus, предпочитано място за руските олигарси, които търсят къде да скрият парите си. През банката минават и трансакции от и за Пол Манафорт, председателя на щаба на Тръмп, който е първият обвиняем по разследването за руската намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г.

  11. Anonymous

    По време на близо 40-годишната си кариера Рос поддържа връзки с руски фирми, които му носят над 2.9 милиарда $ и го правят най-богатия член на кабинета на Тръмп, разкрива “Гардиън

  12. Забравил за др. 169 мил в офшорка

    Според изтеклите данни WL Ross държи акции на стойност 179 милиона $ в “Навигатор“.

    Когато става част от администрацията на Тръмп, Уилбър Рос декларира дял на стойност 10 мил $.

  13. Връщай в сащ,а Рос към офшорки

    Досиетата Парадайз” разкриват мрежата от офшорни сметки на Рос, който е сред основните лица в кампанията на американския президент за “връщане на бизнеса обратно в САЩ“.

    Търговският министър държи WLR Recovery Associates IV DSS AIV GP на Каймановите острови.

    Тя от своя страна е собственик на WLR Recovery Associates IV DSS AIV LP, която е генерален партньор на трета фирма – WLR Recovery Fund IV DSS AIV LP, която държи акциите в “Навигатор“.

  14. Anonymous

    2 кораба от транспортната компания на Уилбър Рос започват да превозват природен газ за фирмата на зетя на Путин в изпълнение на договор на стойност 226 милиона $.

    Товарът се пренася от пристанище близо до Санкт Петербург до Скандинавия и други региони в Европа.

    След като Рос влиза в кабинета на Тръмп, корабите стават 4.

  15. Anonymous

    Президентът Ердоган прие в президентския дворец в Бештепе делегацията водена от министъра на търговията на САЩ Уилбър Рос.

    Той посочи че с президента на САЩ Тръмп са поставили на дневен ред и започването на преговори за подписването на договор за свободна търговия.

    Ердоган призова и американските инвеститори да реализират инвестиции в Турция.

  16. Вирус + лицензи = реакция(фалити)

    Епидемията от коронавирус в Китай
    ще принуди компаниите да преоценят своите вериги за доставки,
    което ще доведе до завръщането на работни места обратно в сащ,
    заяви американският министър на търговията Уилбър Рос.

  17. Anonymous

    Уилбър Рос също така заяви в интервюто за Блумбърг, че “съвсем скоро” ще бъдат предоставени лицензии на американски компании за продажба на техни компоненти на китайската “Хуавей” (Huawei Technologies Co.) ще дойдат “съвсем скоро”.

    Той допълни, че досега правителството на САЩ е получило 206 молби за такива лицензии.

    “Това са много молби – честно казано повече, отколкото си мислехме”, добави Рос

  18. Anonymous

    Министърът на търговията на САЩ Уилбър Рос призова федерални служители в принудителен отпуск, които са изправени пред риска да пропуснат втора поредна заплата, да търсят заеми, за да плащат сметките си, като добави, че не може да разбере защо им е трудно да се справят с текущото финансово положение.

    Около 800 хиляди държавни чиновници се намират в принудителен отпуск, което е около една четвърт от федералните служители. Редица от тях вече подадоха молби за помощи при безработица, или се обърнаха към т.нар. “хранителните банки” (място, където запасите от храна, обикновено основни провизии и нетрайни продукти, се доставят безплатно на нуждаещите се), или си потърсиха друга работа в опит да свържат двата края.

  19. Anonymous

    Търговският секретар на САЩ Уилбър Рос може да се определи като един от “най-големите финансови измамници в американската история”, според репортаж на списанието “Форбс”, в който се посочва, че той неправилно е използвал или е “откраднал” милиони долари от бивши бизнес партньори.

    Списанието е разговаряло с 21 лица, познаващи Уилбър Рос, който, преди да влезе в администрацията на президента Доналд Тръмп, оглавяваше частната инвестиционна компания WL Ross & Co. Според “Форбс” всичките те го обвиняват, че е успял да ги завлече с общо над 120 млн. долара.

    Сред обвиненията, посочени от списанието, са и тези на трима бивши ръководители от WL Ross & Co., които твърдят, че Рос и неговата фирма са придобили 48 милиона долара под формата на неправомерни възнаграждения и хонорари. Съдебната процедура по този въпрос остава активна, въпреки че Уилбър Рос отбеляза, че “няма основание” за подобен процес.

    Настоящият търговски секретар също така направи изявление, че Комисията по ценните книжа и фондови борси (SEC) “никога не е предприемала никакви действия срещу мен”. Списанието „Форбс” обаче отбелязва, че той не споменава за глоба от 2,3 млн. $, която SEC наложи на неговата фирма през 2016 година.

    Фирмата на Рос също така е таксувала инвеститори, чиито пари е загубила, според 5 бивши служители на компанията.

  20. Anonymous

    Форбс”: Твърди се, че Уилбър Рос е източил повече от 120 млн. долара от бизнес партньори
    Търговският секретар на Тръмп може да се окаже “един от най-големите финансови измамници в американската история”

  21. Anonymous

    писаха на американския търговски секретар Уилбър Рос, че новите санкции срещу Huawei са вредни

Коментар