Водещ чипмейкър затвори провален завод в Китай

Голям проект за производство на чипове претърпя провал в Китай
(снимка: Weibo)

Американският чипмейкър GlobalFoundries обяви, че закрива операциите си във високотехнологичния парк в Ченду, един от най-големите инвестиционни проекти за полупроводници в Китай.

Преди три години правителството на Ченду обеща, че общата инвестиция в проекта може да достигне 10 млрд. долара. Заводът, разположен върху парцел от 65 000 квадратни метра, бе построен в средата на 2018 г. Предвиждаше се той да произвежда 300-мм силициеви подложки, които са ключов компонент в направата на чипове.

Производството в завода на стойност 100 милиона долара обаче така и не стартира. Но нарастващото напрежение между САЩ и Китай няма нищо общо в случая. Според някои анализатори, които следят изпълнението на проекта в Ченду от самото начало, неговият провал се свързва не толкова с търговската война, колкото с лошото планиране, отбелязва scmp.com.

Гу Венджун, главен анализатор в ICwise, изследователска фирма от Шанхай, заяви, че в процеса на подготовка за изграждане на предприятието не е обърнато достатъчно внимание на изследванията и планирането. На правителството на Ченду е липсвало достатъчно разбиране за спецификата на GlobalFoundries, механизма за вземане на решения в компанията и икономическите ползи от работата с нея и освен това не е получена достатъчно силна подкрепа от централното правителство.

Първоначално, през 2016 г.  компанията преговаряше за съвместно предприятие с властите на Чунцин. Беше подписан протокол за намерение между правителството на Чунцин и GlobalFoundries за създаване на завод за 300-мм силициеви подложки, използващ технология на компанията от предприятие в Сингапур.

След като планът за Чунцин се провали по неясни причини, в края на 2016 г. властите в Чънду решиха да сключат подобна сделка с GlobalFoundries. Според Уолъс Пай, който тогава беше генерален мениджър на GlobalFoundries за Китай, плановете за 2017 г. предвиждаха в завода да работят 3500 души.

Първоначално проектът трябваше да се състои от две фази. През 2018 г. се планираше да бъдат използвани основните технологии за производство на 300-мм подложки, след което в края на 2019 г. да се премине към по-модерни технологии.

Въпреки това през октомври 2018 г. партньорите решиха да прескочат първия етап, отчасти поради нарастващото търсене в Китай на по-модерни технологии и финансовите проблеми на GlobalFoundries. Оттогава проектът е в застой.

Сравнявайки официалните изявления на правителството на Ченду и GlobalFroundries, направени през 2017 г., Венджун отбеляза, че те имат различни цели, което обяснява провала на проекта. Според анализатора, правителството очевидно е искало да въведе основни, по-малко рискови технологии, за да повиши престижа на града, докато компанията е целяла да получи достъп до китайския капитал и държавна подкрепа за инвестиции в по-модерни технологии.

В изявление GlobalFoundries посочи, че съвместното предприятие ще продължи да функционира и след затварянето на завода, тъй като компанията все още очаква ръст на продажбите на китайския пазар. В момента GlobalFoundries има пет завода – три в САЩ и по един в Сингапур и Германия.

Коментари по темата: „Водещ чипмейкър затвори провален завод в Китай”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    firm manufactures integrated circuits in high volume mostly for semiconductor companies such as AMD, Broadcom, Qualcomm, and STMicroelectronics. It has five 200 mm wafer fabrication plants in Singapore, one 300 mm plant each in Germany and Singapore, and three plants in the United States:

    one 200 mm plant in Vermont (where it is the largest private employer) and two 300 mm plants in New York.[6]

  2. Китайците са виновни

    GlobalFoundries is an American semiconductor foundry headquartered in Santa Clara, California, US.

Коментар