AOC P2 – нова серия бизнес монитори с различни размери

P2 мониторите идват с IPS панели за възможно най-точно възпроизвеждане на цветовете
(снимка: AOC)

Нова серия монитори P2 на компанията AOC посреща нуждите на професионалните потребители с 10 модела, които покриват широк набор от размери: 21,5”, 23,8, 27” и ултраширокия 34”.

С изключение на CU34P2A с неговия извит (1500R) VA панел, всички останали модели са снабдени с плоски IPS панели. Те осигуряват реалистично възпроизвеждане, широк цветови набор и зрителни ъгли (178/178°), което ги прави подходящи за създаване и редактиране на съдържание.

Избрани модели (24P2C и 27P2C) с USB-C порт предлагат по-лесна връзка за картина, данни и захранване с мобилни устройства посредством един USB-C кабел. Вграденият в тези модели KVM превключвател позволява на потребителите да превключват клавиатурата и мишката между две PC-та (свързани през USB-C и USB uplink).

Функции за професионални потребители

P2 серията на AOC надгражда възможностите на своите предшественици от серия P1. Всички нови модели имат 3-странен безрамков дизайн. Тъмното, шлифовано покритие в долната част на рамката и стойката излъчва елегантност. Тънката ширина на страничните рамки позволява удачно създаване на мултимониторни конфигурации за увеличена продуктивност.

Стойката на мониторите може да се настройва за различни ергономични постановки
(снимка: AOC)

Още с отварянето на кутията дисплеите P2 могат да бъдат сглобени лесно, без нужда от инструменти. Благодарение на захващането с бързо освобождаване, разглобяването на монитора е също толкова удобно. Вградените средства аз прибиране на кабелите позволяват бюрото да е чисто и без излишна бъркотия.

Стойката може да се настройва по височина (150 мм), да се накланя (-5~35°), завърта (180°) и (с изключение на ултраширокия CU34P2A) да се обръща (90°), което я прави много удобна за различни ергономични постановки, особено в случаите, когато се споделят бюра или се работи съгласно концепцията за гъвкав офис, която я все по-разпространена в администрациите и стартъпите.

Всички десет монитора от серията са снабдени с 4-портов USB 3.2 хъб, USB uplink порт и вградени говорители 2x2W. 4-портовият USB 3.2 хъб увеличава възможностите за връзка и позволява високоскоростен трансфер на данни.

Отлична картина

Всички 21,5”, 23,8” и 27” модели идват с IPS панели, за да предложат възможно най-точно възпроизвеждане на цветовете и покритие на широко цветово пространство (до 123,3% sRGB и до 90,9% DCI-P3). И десетте модела от серията P2 предлагат широки зрителни ъгли от 178/178° и на практика елиминират промените в яркостта и цветовете при наблюдение отстрани.

И десетте модела от серията P2 предлагат широки зрителни ъгли от 178/178°
(снимка: AOC)

Потребителите, които искат допълнителна острота и чистота на изображенията, могат да изберат 23,8” Q24P2Q или 27” Q27P2Q с QHD (1440p) резолюция, 27” U27P2 с crystal-clear UHD (2160p) резолюция или ултраширокия 34” CU34P2A с UWQHD резолюция (3440 x 1440). Всички други модели поддържат Full HD (1080p) разделителна способност.

С изключение на U27P2 и CU34P2A, останалите модели предлагат време за реакция от 4 ms и честота на опресняване 75 Hz. Това е 25% увеличение в сравнение с обичайния „рефреш” от 60 Hz и в комбинация с поддръжката на VRR означава много по-плавно движение на курсора и обща отзивчивост без накъсване и насичане.

Ултраширокият CU34P2A се отличава от останалите модели в серията P2 със своето впечатляващо съотношение на страните 21:9, високата 3440×1440 UWQHD резолюция и яркост от 300 нита, както и с 1 ms MPRT (moving picture response time) и AMD FreeSync поддръжка.

Неговият 1500R извит VA дисплей дава изпъкващи цветове, дълбоко черно и висок контраст и така подобрява потапянето в съдържанието на екрана, като същевременно осигурява комфортна употреба на екранното пространство по хоризонтала.

В допълнение, панелът на CU34P2A увеличава плавността на движещите се изображения дори повече, благодарение на честотата на опресняване от 100 Hz. Затова този модел е не само средство за увеличаване на продуктивността, но и със сериозни възможности за игра и забавления в часовете след работа.

Свързаност

Серията P2 предлага широк набор от портове в различните модели. Повечето са снабдени с широкоразпространените VGA, DVI, DisplayPort и HDMI входове, за да осигурят съвместимост с по-старите и с модерните системи, а 24P2C и 27P2C са още по-подготвени за бъдещето с възможно най-универсалната опция за връзка. Те разполагат с USB-C вход до USB хъба, така че съвременните лаптопи могат да бъдат свързани към монитора само с един USB-C кабел.

P2 мониторите могат да се ползват и в режим портрет за някои приложения
(снимка: AOC)

Видео сигналът се предава чрез USB-C (DisplayPort алтернативен режим) заедно с данни при висока скорост, докато в същото време лаптопът се захранва и зарежда (USB Power Delivery). Когато мониторът е свързан към настолно PC с USB uplink кабела и клавиатурата и мишката също са свързани към монитора, вграденият KVM превключвател позволява лесно превключване на свързаните клавиатура и мишка между два компютъра. Това е особено полезно, когато например потребителят донесе своя работен лаптоп вкъщи.

При моделите 24P2C и 27P2C лаптопът може да бъде свързан посредством USB-C към монитора, а потребителят да използва KVM ключа, за да работи с него, както и с домашния си настолен PC само с един комплект клавиатура и мишка.

Устойчиви и енргийноефективни

За да съответстват на последните изисквания по отношение на енергийната ефективност и околната среда, всички модели P2 са сертифицирани по EnergyStar 8, TCO 8 и EPEAT Gold. И десетте модела допълнително предлагат технологията на AOC Flicker-Free, която елиминира трептенето, причинено от захранването като използва DC вместо PWM регулиране. Имат и Low Blue Light режим, който намалява потенциално опасния спектър на синята светлина и предлага комфортна употреба в условията на слабо околно осветяване.

Цени и наличности

Мониторите от серията P2 ще се появят на българския пазар поетапно през юни, юли и август. Цените (с включен ДДС) започват от 269 лв. за модела 22P2DU (очакван през юни заедно с още 6 модела), минават през 509 лв. за 27P2C (през юли, когато излизат 2 модела), за да достигат 919 лв. при CU34P2A (август).

Коментар