Германия дава безлихвени заеми на български студенти

Над 6200 студенти от България са записани и обучавани в немски университети през 2019 г.
(снимка: CC0 Public Domain)

Германското правителство предлага финансова подкрепа за български студенти във време на пандемия. Те ще имат достъп до заем за образование на стойност до 650 евро на месец от 1 юни 2020 г.

Поради Covid-19, много студенти са загубили работата си, което до този момент им е позволявало да финансират престоя си в Германия. Според официални данни на Statista, трима от четирима чуждестранни студенти в Германия работят по време на обучението си и техните доходи са били сериозно засегнати заради пандемията.

В този контекст германският министър на образованието и научните изследвания, Аня Карличек, обяви създаването на програма за безлихвени заеми за образование, за да се гарантира непрекъснатостта на обучението на студентите.

Според информация на MyGermanUniversity – портал, специализиран в проучвания в Германия, почти 400 000 международни студенти са записани и се обучават в германски университети, като се очаква тенденция на растеж през следващите години.

Стефан Паулини, съосновател на MyGermanUniversity, подчертава важността на мярката, предприета от германското правителство: „Това ще позволи на много български студенти да продължат обучението си и да не бъдат принудени да се връщат в страната си, защото нямат достатъчно ресурси, за да покрият разходите си”.

Германия се откроява като топ дестинация за българските студенти, като повече от 6200 студенти от България са записани и обучавани в немски университети през 2019 г., според Федерална статистическа служба в Германия.

Големият интерес към Германия сред българските студенти се обяснява с високото качество на образованието и 400-те международно известни университета, които предлагат над 20 000 бакалавърски и магистърски програми.

Освен това не е задължително студентите да говорят немски език, за да учат в следдипломното ниво в германски университет. Има повече от 1700 магистърски програми на английски език, като за 69% от тях няма такси за обучение, поради огромната икономическа субсидия, предлагана от германската държава.

Коментари по темата: „Германия дава безлихвени заеми на български студенти”

добавете коментар...

  1. Ивайло

    А има ли някакви уловки или минуси на тези заеми?

  2. Фофу

    Браво. Първото рубладжийче немедленно се показа от поста и плюцна. Точно така, да не остане не оплюто добро от тия западни изедници. Като не можем да сме им на нивото да ги оплюем, осмеем, демонизираме …

    Напред другари …

  3. Илия

    ЩАЗИ ги вербува от детската градина

Коментар