Zoom въвежда криптиране от край до край за платени абонати

Платените услуги на Zoom ще предложат по-високо ниво на сигурност
(снимка: CC0 Public Domain)

Нашумялата услуга за видеоконференции Zoom често е критикувана за сигурността на комуникациите. Статистиката сочи, че в периода на пандемия криминалният контингент се насочи към виртуалните среди, а присъединяването към чужда видеоконференция не е особено трудно.

Но скоро Zoom може да се справи с този проблем чрез платени услуги, става ясно от репортаж на Ройтерс. Новата политика на компанията за работа с потребителите предвижда по-силно криптиране на сесиите за платените абонати и различни организации, вкл. учебни заведения и нестопански обединения.

Подобни мерки ще предотвратят изтичането на информация, която се обсъжда по време на видеоконференциите. От друга страна обаче, потребителите ще загубят възможност да прослушват кнференциите от телефоните си, а към сесиите ще се включват специалисти по сигурност на Zoom.

В момента външни потребители се присъединяват към видеоконференциите до 300 млн. пъти на ден, така че желаещите да съхранят тайната на комуникацията вероятно ще преминат към платено обслужване.

Някои експерти пък се опасяват, че криптираните сесии за видеовръзка ще се използват по-активно от престъпниците за общуване помежду им. Разбира се, това важи не само за Zoom, така че ползите от прехода към криптирана комуникация навярно ще са по-големи от вредите.

Коментари по темата: „Zoom въвежда криптиране от край до край за платени абонати”

добавете коментар...

  1. aaaha

    encryption + backdoor = end to end encryption 😉

  2. Anonymous

    Не става ясно дали между платени и неплатени ще е криптирана връзката.

  3. Anonymous

    Тази статия ни внушава че неплатените сесии не са криптирани. Айде не се излагайте, нямате ли технически редактор или нещо в превода ви се губи?

Коментар