Huawei привлича таланти с 5 пъти по-висока заплата

HiSilicon набира кадри от целия свят с обещание за щедро възнаграждение
(снимка: HiSilicon)

Huawei предприема спешни мерки за справяне с предизвикателствата за бизнеса си, породени от санкциите на САЩ. Освен че се презапасява с чипове, китайският гигант се опитва да привлече скъпоплатени таланти в в дъщерната си компания за чипове HiSilicon.

В резултат на новите американски санкции, през септември т.г. тайванският чипмейкър TSMC ще престане да изпълнява поръчки на Huawei. Същото се очаква да направят Samsung, GlobalFoundries и други производители на чипове, които използват американски технологии.

Huawei вече бе лишена от възможността да използва чипове на американската Qualcomm и в значителна степен на собствени чипове от HiSilicon, отбелязва Gizchina. Компанията инвестира активно в алтернативни производители като MediaTek и UNISOC, увеличавайки в пъти поръчките към тях, и се опита да си гарантира доставките на памети от Samsung и SK Hynix.

Освен това Huawei инвестира мащабно в местни китайски чипмейкъри, като дава тласък на бизнеса им, и сключва споразумения с други ключови доставчици. Ново направление в стратегията на компанията е специална програма за привличане на професионалисти в областта на литографския печат и свързаните с него индустрии.

HiSilicon, дъщерна компания за чипове на Huawei, наема кадри в съответните ИТ специалности от целия свят. Фирмата стартира глобална програма за привличане на таланти, като обещава 5 пъти по-високи заплати от пазарните.

Аспиранти и магистри, които са завършили образованието си не по-рано от 2017 г., могат да се възползват от програмата. Нейната цел е да преодолее препятствията в области като архитектура на компютърния софтуер, полупроводникови технологии, чипсети и други с обещание за щедро възнаграждение на специалистите.

Официалният плакат на програмата гласи: „Ние търсим таланти, които могат да блестят като звезди. Ние търсим смели хора, които са готови за предизвикателство в новия свят и искат да се потопят в нови знания. Освен това те ще се справят със забавянето на закона на Мур, ограниченията на архитектурата на фон Нойман и т.н.”

„Надяваме се, че нашите специалисти ще решават проблеми от световно ниво, с които в крайна сметка ще се сблъскат. Те ще открият нови методи и пътища в компютърната архитектура и с общи усилия ще разширят границите на цивилизацията и прогреса”, се казва още в посланието на HiSilicon.

HiSilicon е специализирана в разработката на чипове
(снимка: HiSilicon)

Компанията разработва процесори Kirin, които се използват в смартфоните и таблетите на Huawei, и активно търси таланти в областта на мобилните изчисления. Програмата за наемане на нови специалисти ще продължи до края на 2021 г.

Същевременно, Huawei се опитва да подобри намаляващата конкурентоспособност на своите продукти с допълнителни предложения от рода на безплатен достъп до популярната видеоуслуга MEGOGO.

Китайското правителство, на свой ред, предприе спешни мерки за подкрепа на националната полупроводникова индустрия. В частност, уставният капитал на SMIC беше увеличен от $3,5 до $6,5 млрд. В същото време САЩ продължават да оказват натиск на своите съюзници, в резултат на който Великобритания се отказа от оборудването на Huawei за 5G мрежите си.

Коментари по темата: „Huawei привлича таланти с 5 пъти по-висока заплата”

добавете коментар...

  1. Пишеща машина

    архитектурата на фон Нойман

  2. Anonymous

    Вoй°нaтаla ще роди скайнет.

Коментар