Comet Lake-S – колко консумират и греят новите процесори на Intel

Новите процесори Intel Comet Lake-S консумират средно 250W
(снимка: Intel)

Консумацията на енергия и работните температури на новите процесори Intel Comet Lake-S са една от най-дискутираните теми сред ентусиастите. Ясно беше, че повишените тактови честоти, при стара 14-нанометрова технология, няма да се отразят добре на тези ключови параметри. Това се потвърждава в известна степен от тестове на немски ентусиаст.

Роман Хартунг, известен като der8auer, собственоръчно е измерил температурата и енергийната консумация на 30 от новите процесори Core i9-10900K. Чиповете са тествани при овърклок до 5,1GHz и напрежение 1,25V. За работно натоварване е използван многопоточният бенмарк за производителност Cinebench R20, а охлаждането е извършено със самостоятелно направена течна система с 360-мм радиатор.

Добрата новина е, че най-ниската стойност на максималната температура на Core i9-10900K под натоварване е 79 °C, като с този показател могат да се похвалят седем от тестваните чипове, или 23,3% от всички.

При повечето процесори (67%) температурата не превишава 85 °C. Най-горещият чип се нагрява до 92 °C. Средно, температурата на 30-те тествани процесора Core i9-10900K е на ниво 82,17 °C.

Що се отнася до енергийната консумация, най-ниският показател е 232W. При повечето процесори тя е на ниво около 250W, а максимумът достига 278W!. Интересно е, че най-високото потребление не означава максимално висока температура, както и, че най-ниското потребление не означава, че съответният чип нагрява най-малко.

Немският ентусиаст изследва и влиянието на температурата на процесора върху енергийната консумация. Очаквано, с повишаване на температурата расте и потреблението – от 253W при температура -30 °C до 325W при почти 100 °C. Този експеримент с Core i9-10900K е проведен на тактова честота 5,3GHz при охлаждане с течен азот.

Освен това специалистът разкрива, че овърклокът при минусови температури не винаги дава най-добър резултат – т.е. не се постига най-висока тактова честота. При определени температури, съпротивлението на медните връзки в силициевия кристал на процесора се увеличава, което изисква повишаване на напрежението и усложнява овърклока. Видно е, че при температури под нулата честотата се покачва трудно.

Коментар