„Хоризонтален небостъргач” отваря врати в Китай

Четири от кулите поддържат хоризонтална структура, наречена „Кристалът”
(снимка: Safdie Architects / CapitaLand (China) Investment Co Ltd)

Макар че продължават строителните работи по мащабния проект „Raffles City Chongqing” в Китай, най-забележителната част от този мегакомплекс отвори врати за посетители: „хоризонталният небостъргач”. Зашеметяващата платформа създава усещането, че човек е в небето, ходейки по въздуха над града.

Raffles City Chongqing е проектиран от известния архитект Моше Сафдие и се състои от група от осем небостъргача. Четири от кулите поддържат хоризонтална структура, която официално е наречена „Кристалът”. Тя „лежи” върху другите небостъргачи на височина 250 метра. Дълга е 300 метра, а теглото й достига значителни 12 000 тона.

Конструкцията е истински инженерен подвиг и представлява „перлата” на мащабния проект на стойност 4,8 милиарда долара.

Посетителите на „Кристала” започват пътуването си на приземния етаж с изложба, направена в сътрудничество с National Geographic, която подробно описва историята и строежа на комплекса.

Прозрачен стъклен под предлага отлична гледка надолу към града с двете близки реки
(снимка: Safdie Architects / CapitaLand (China) Investment Co Ltd)

След това експресен асансьор качва гостите горе  – за малко повече от 50 секунди издигане. Когато вратите се отворят, посетителите биват посрещнати от друга изложба, която представя бъдещия живот на Марс.

Следва малък парк, преди турнето да завърши със самата открита палуба. Тази зона има прозрачен стъклен под и предлага отлична гледка надолу към града на земята с двете близки реки, които се сближават под погледите на посетителите.

Скоро в „Кристала” ще има и развлекателен център с два басейна, ресторанти и барове, но те ще са достъпни с членска карта и все още не са завършени.

Коментари по темата: „„Хоризонтален небостъргач” отваря врати в Китай”

добавете коментар...

 1. ха

  :o), по принцип си прав, но то проблемът че произвеждат е и че има кой да им го купува. От друга страна трябва ли да купуваш скъп “западен” продукт, след като знаеш, че с парите ще се култивират 10 емигранта в ЕС (и други подобни) и пак на теб ще ти го изкарат през носа.

 2. :o)

  Както винаги късопишковците с големите пари от Американски долари с които иначе уж са в “търговска война” търсят с какво да си мерят късите пишки.
  Мегаломански проекти, граничещи с идиотизма.
  Напомнят ми за мега структурите по комунизма.

  Вместо да се чуят в каква посока да леят бетона и стъклото, да вземат да се погрижат за милиардите тонове боклук и газове които скапаната им икономика нанася ежедневно на НАШАТА ПЛАНЕТА и ебава майката и на климат и на всичко.

 3. ха

  “и все още са завършени”
  Това звучи много свежо…
  Иначе наистина “хоризонтален небостъргач” е определено тъпо, но то няма как и да се каже.

  В Сингапур май хотела е доста по-късичък. Тук като гледам дължината, то тя си е съизмерима с височината на предните високи небостъргачи.

 4. Пешо

  Велико е. Хоризонтален има друг смисъл. Бай Пешо с отвеса вика вертикален. С либелата на тухлата хоризонтален

 5. Нищо.ново

  В Сингапур отдавна са го построили.

 6. Нищо ново

  В Сингапур отдавна са го построили.

 7. Rosi

  Летят със проектанти от Европа

 8. Добърден

  А иначе сградата е уникална. Браво на китайците. Не се движат а летят.

 9. Добърден

  Да прав си. Мисирките само гугъл преводач ползват.

 10. Истинко

  Каква глупост!Хоризонтален небостъргач е нещо като дървено желязо

Коментар