Прогноза: Коронавирусът прави Microsoft най-скъпата компания

Microsoft се очертава като първата компания с пазарна капитализация над 2 трлн. долара
(снимка: Microsoft)

Пандемията от коронавирус повлия различно на компаниите по света. Някои губят, докато други печелят. Изглежда, че сред големите печеливши ще бъде софтуерната корпорация Microsoft.

Филип Уинслоу, анализатор от Wells Fargo Securities, прогнозира, че Microsoft може да стане първата компания в света, чиято пазарна капитализация надвишава прага от 2 трилиона долара.

Анализаторът смята, че цената на акциите на Microsoft ще се повиши с 55% от сегашното ниво (в момента компанията струва около 1,39 трилиона щатски долара), в резултат на което Редмънд ще преодолее бариерата от 2 трилиона долара.

Като двигател на този растеж Филип Уинслоу посочва търсенето на облачни услуги Azure. Ръстът е подтикнат от бушуващата пандемия: облачните услуги отговарят на „духа на времето” повече от всякога.

Уинслоу отбелязва също, че Microsoft „съкращава разликата в приходите” от водещия в индустрията клауд доставчик Amazon Web Services и в същото време увеличава предимството си пред пазарния играч номер три – Google Cloud.

„Въпреки че инвеститорите са положителни настроени по отношение на Microsoft Azure, ние смятаме, че дългосрочното въздействие на потенциала за растеж на Azure все още не е отразено правилно в оценката на акциите”, казва Уинслоу, цитиран от TheMotleyFool.

Ако приходите на Microsoft се увеличават с 14% годишно, на фона на нарастващия интерес към услугите на Azure, то до 2023 г. компанията не просто ще превиши 2 трилиона долара – пазарната й капитализация ще достигне $2,2 трилиона.

Коментар