„Мозъкът” на Falcon 9 – три x86 процесора и Linux

В хардуера на Falcon 9 няма нищо изключително – едни обикновени x86 процесори
(снимка: НАСА)

Eлектрониката, използвана в космическата индустрия, обикновено е много различна от тази в потребителските устройства. Това не важи обаче за ракетата Falcon 9 на SpaceX, която преди броени дни изведе в орбита капсулата Crew Dragon с двама астронавти на борда.

Малък екип за разработка на софтуер за космически полети разкрива пред ZDNet някои тайни относно хардуера и софтуера на Falcon 9. Оказа се, че „мозъкът” на ракетата-носител работи под управление на олекотена версия на Linux.

Що се отнася до хардуера, тук работата е поверена на три обикновени x86-съвместими двуядрени процесори. Софтуерът за полета е написан на C/C ++ и работи отделно на всеки процесор.

Системата от три еднакви и независими процесора гарантира безопасност и отказоустойчивост. Тя постоянно сравнява резултатите от изчисленията на всеки процесор и ако има разлики, процесът започва отново.

Ако всичко с изчисленията е наред, всеки процесор отделно изпраща команда към микроконтролерите PowerPC, които от своя страна също сравняват получените команди.

Разработчиците не посочват моделите процесори, но те могат да бъдат сравнително нови комерсиални чипове. Факт е, че Falcon 9 прекарва кратко време на голяма надморска височина и поради това оборудването на ракетата е слабо изложено на радиация.

Коментари по темата: „„Мозъкът” на Falcon 9 – три x86 процесора и Linux”

добавете коментар...

  1. Иван

    Тъпанари! Хакайте електронни лампи! Те са устойчиви на радиация!

  2. до случайния

    Да, случайно компютъра е създаден от човек произхождащ от същия тоя народ като нас, коментиращите, както и няколко дребни незначителни нещица като автоматичната скоростна кутия, ефекта, благодарение на който работят ксероксите, азбука за над 300 млн. човека и т.н. Никой нас не е нарекъл хората на мъск олигофрени, но някак си имаме основания да смятаме, че има какво да се подобри, както и че сме доказали, че можем да даваме добри идеи и в това отношение.
    Естествено както всяко стадо си има мърша, така и тука се изхождат някакви случайни по въпроса и те принадлежат към вярващите, че сме прости, а Ония Там от голямото Задокенаско Добрутро са някакви божества, дето не могат да грешат. Благодарим, че ви има вас случайните, та да знаем какви никога да не ставаме.

  3. Случаен

    Като четеш коментарите тук почваш да се дивиш какви олигофрени работят в SpaceX и колко прост народ е наел Мъск да работи там.
    Да беше дошъл тук, само от коментаторите тук, ще набере “специалисти” за още 2 компании като SpaceX, ама прост, не се сеща.
    Иначе хората са казали, че простия човек, няма как да осъзнае, че е прост и отделно, изгаря от желание да дава акъл.

  4. ха

    Това “x86” е толкова разтеглива фамилия процесори, че на практика почти не е уточнение какво точно ползват. Това, че процесорите са двуядрени е много по-уточняващо условие.

    Между другото преди време се заговори, че от NASA изкупували стари процесори 8088. Говореше се, че им трябвали за космическите совалки. Така, че казаното в статията, че в космическите програми се ползват специален вид процесори не е съвсем така. Ползват се стандартни изпитани, но разработени с подобрена радиационна и термо защита. Това и при обикновените чипове има деление – такива, които са “стандартни” и такива с абсолютно същите функции, но които са с разширен температурен диапазон и се водят “автомобилни”.

    При военните технологии със сигурност, обаче, се ползват вече по-различни процесори, освен за някои маловажни функционалности.

  5. Anonymous

    На ракета за няколко милиона долара е пълна простотия да и пестиш от процесор за няколко хилядарки. Има устойчиви на радиация процесори както пише колегата, за такива изчисления са си напълно достатъчни.
    “Само кошници с 11мв ram ползват limux.” – кошничаря, ти сървър на живо някога виждал ли си? Като тоя, от който в момента си ползваш този сайт? Типично е желязо, дето грубо е около 50 на 70 см. с височина 5 до 20см. 2 до 4 процесора, 64 до 512GB RAM, всякаква конфигурация дискове в RAID масиви, IPMI/ILO, 2 do 4 LAN на дъното и т.н.. Можеш да си отвориш снимки или видео на датацентър да ги видиш с хиляди в шкафовете.
    Имам новина за тебе – огромна част от тях работят на някаква версия на GNU/Linux или друга UNIX-подобна система.
    Винаги е удоволствие да въведем в 21 век някой гост от миналото като тебе.

  6. Анонимен

    Линуух, якоооо възбудих се, ще извикам и другите от линухю БГ, и те да дялкат на статията.

  7. Anonymous

    Само кошници с 11мв ram ползват limux.

  8. 60 милиона -> къща в Бърцилона

    200 MHz са напълно достатъчни за ракета, даже е много. Има стари пентиуми 2 и 3 устойчиви на радиация за по няколко хилядарки парчето. Много тъпо би било да се ползва модерен процесор от лаптоп примерно, да оставим радиацията, има също и резки температурни промени, вибрации и т.н. Модерен процесор от лаптоп не би могъл да покрие дори изискванията за управлението на впръскването на горивото и момента на запалването в обикновен двигател с вътрешно горене.

Коментар