Едноцифрен спад на ИТ пазара би бил изненада

Спад на приходите във всички вертикални ИТ сегменти на пазара у нас очаква през 2009 година независимата агенция за проучвания и анализи CBN – Pannoff, Stoytcheff and Co.
Прогнозите на CBN, основани на оценка на резултатите от очертаващата се криза за периода януари – март и 16-годишните данни на водещите ИКТ компании, недвусмислено сочат, че след 11 поредни години ръст 2009-а ще отбележи спад.
Неяснотата около състава на новото правителство след парламентарните избори допълнително усложняват ситуацията и възможността за по-точно прогнозиране на спада в ИТ бизнеса. Но ще бъде наистина изненада, ако спадът в приходите се задържи на едноцифрено число, коментира CBN.
Едва 360 компании от общо над 300 000 активни са намерили място в класациите Топ 100 по приходи за последните 16 години, изготвяни от CBN. Интересен исторически бизнес факт, според анализаторите, е, че 100-те най-големи по приход фирми в България през 1992 г. са имали общо приходи за 4 млрд. евро, а след 15 години – вече шест пъти повече, или близо 24 млрд. евро.
Кризисната 1997 година е върнала бизнеса назад и е задържала темпа на развитие на водещите фирми в страната цели три години. Има реална опасност и 2009-а да се окаже изключително негативна за бизнеса.

Коментар