Microsoft поиска от ЕК да не толерира Google

В контраатака срещу натиска да не включва своя браузър в операционната си система, Microsoft поиска от Европейската комисия да не дава повече мощ на Google, съобщиха британски медии.
Вкарването на конкурентен браузър в пакета с Windows ще засили доминиращата позиция на Google в интернет търсенето, е съображението на Microsoft. Компанията е подала жалба по антитръстовото дело срещу нея, което ще се гледа през юни, твърди vnunet.com.
Комисията разследва ефекта от интеграцията на Internet Explorer в Windows, която прави браузъра на Microsoft достъпен в 90% от компютрите в света.
Оплакването срещу тази практика на софтуерната компания постъпи през декември 2007 година от Opera, разработчик на едноименния браузър. По-късно Google и Mozilla подкрепиха претенциите на Opera.
На 15 януари тази година Комисията предупреди Microsoft, че нарушава европейското антитръстово законодателство. Очаква се ЕК да поиска от Microsoft да отдели Internet Explorer от Windows в настоящите и бъдещи версии на системата.
Освен това на Microsoft вероятно ще бъде наложено да поддържа Google Chrome и други конкурентни браузъри като Opera и Mozilla Firefox. Всички те обаче имат начални страници, които установяват по подразбиране търсещата машина на Google.
Междувременно Google стартира телевизионна реклама за промотиране на своя браузър Chrome.

Коментар