EMC обяви нов тип сторидж система

Напълно нов тип система за съхранение за данни, проектирана специално за виртуализирана среда, обяви EMC, най-големият доставчик в сегмента. Symmetrix V-Max използва архитектура за виртуализация, която позволява изграждане на сторидж с капацитет до 3 петабайта.

В условията на икономическа криза ИТ доставчиците наблягат на способността на технологиите да намалят разходите на компаниите и същевременно да увеличат производителността. Най-актуалните решения в преследване на тази цел са консолидацията и виртуализацията на ИТ ресурси, вкл. сървъри и сторидж системи, както и изнасяне на ресурси в “облака”.

Виртуализацията е начин за спестяване на разходи, каза Крис Гахан, вицепрезидент на EMC и ръководител на направлението за софтуерни решения за управление на ресурсите, на среща с журналисти в София. Тенденцията е все повече ресурси да се виртуализират – в частни или публични “облаци”.

Решенията, съчетаващи V-Max и софтуера на EMC за автоматизирано управление на ИТ ресурсите, осигуряват на компаниите по-висока производителност на техните центрове за данни и същевременно намаляват цената им, добави Крис Гахан.

Едно от основните предимства на системата V-Max е нейната модулност. Потребителите могат да започнат само с един кабинет и да разширяват сторидж системата с нарастване на бизнеса, поясни Константин Стоилов, управител на ЕМС България.

Основният принцип във V-Max е, че всеки сторидж масив може да бъде свързан с други масиви чрез т.нар. Virtual Matrix Architecture (VMA). С вградената виртуализация и софтуер на VMware физическата матрица се превръща във виртуална сторидж матрица.

Сега се наблюдава тенденция на разширяване на виртуализацията към сторидж ниво. Комбинацията от VMA архитектура и софтуер за управление на ИТ ресурсите дава на компаниите пълен контрол и използване на виртуализирата среда, подчертаха от EMC.

Банки, телекоми, центрове за данни и публичният сектор са сред потенциалните потребители на сторидж системата. С изнасяне на все повече приложения и данни на клиентите в “облака”, ключово изискване към доставчиците на услуги вече е да осигурят непрекъснат достъп от типа 7х24хForever.

Коментар