Невада привлече елита на младите учени

Млади учени от цял свят се състезават в най-големия в света научен конкурс за ученици в пред-колежанска възраст.
Intel International Science and Engineering Fair 2009 в Рино, Невада привлече над 1500 ученици от 56 държави, които демонстрират върхови проучвания и открития.
Близо $4 милиона са осигурени за участниците под формата на стипендии и награди. Всеки от победителите в челната тройка ще получи $50 000 от Intel Foundation.
Над 20% от младите учени в тазгодишното състезание вече имат регистриран патент или обмислят да кандидатстват за патент с някоя от своите разработки. Проектите на финалистите се борят с научни въпроси, които са насочени към най-належащите проблеми в глобален мащаб – климатични изменения, рак, алтернативни горива, безопасност при шофиране и световен глад.
В четвъртък, 14 май, финалистите ще представят своите проекти пред обществеността.
Окуражаващо е да видиш как младите мъже и жени, които участват в Intel International Science and Engineering Fair, са разработили нови решения на някои от най-сериозните проблеми на света,” заяви Крейг Барет, председател на Intel. „Научвам нови неща от тези млади учени, откакто Intel започна да спонсорира конкурса през 1996 година, и с нетърпение очаквам да видя как техните иновации ще подобрят световната икономика в идните години”, допълни Барет.
Финалистите на ISEF се избират всяка година на над 550 асоциирани събития по света. Техните проекти след това се оценяват на място от над 1000 съдии от всички научни дисциплини, обикновено носители на докторска степен Ph.D., или неин еквивалент с 6 години професионален опит в една от научните дисциплини.

Коментар