Пренасят Windows приложенията и на хромбуци

Хромбуците ще могат да изпълняват и популярни приложения за Windows
(снимка: CC0 Public Domain)

Партньорство на Google и Parallels роди софтуерно решение, което позволява на корпоративни клиенти, използващи устройства с Chrome OS (хромбуци), да пускат Windows приложения. Става въпрос за софтуера Parallels Desktop, с който потребителите могат да стартират Windows програми, вкл. Microsoft Office, на хромбуци.

Устройствата, базирани на операционна система Chrome OS, принципно не са проектирани да работят с класическите софтуерни приложения, но Google се опитва постепенно да преодолее това ограничение. Chrome OS вече има контейнер за Linux, който позволява пускане на настолни версии на някои приложения на хромбук.

Сега съвместната работа на Google и Parallels ще разшири възможностите на Chrome OS и ще предостави на потребителите възможност да работят с обичайните офис приложения за Windows.

Parallels е технологична компания, която разработва софтуерни решения за виртуализация. Тя вече предлага инструмент за стартиране на Windows приложения на macOS компютри, както и различни облачни решения за виртуализация, насочени към корпоративни клиенти.

И в миналото са правени опити за осигуряване на поддръжка на Windows в хромбуците. Тази дейност обаче бе фокусирана главно върху инсталирането на Windows и Chrome OS в различни дялове на диска.

Сегашното партньорство на Google и Parallels цели да помогне на компаниите, като им позволи ефективно да използват приложения за Windows, вкл. Microsoft Office, на устройства Chromebook Enterprise. Така ще се повишат продуктивността на потребителите и ефективността на сътрудничеството между тях, без допълнителни разходи за оборудване.

Коментар