Графенови дрешки топлят зиме, охлаждат лете

Умните графенови дрехи могат да помогнат за поддържане на телесната температура
(снимка: The University of Manchester)

Учени от Манчестърския университет са разработили нов тип интелигентен текстил, който може да послужи за направата на адаптивно облекло, поддържащо топлината ни през зимата и хладината през лятото.

Разработката, публикувана в Nano Letters, стъпва на качествата на графена. Материалът може да бъде настроен така, че да променя топлинното излъчване на текстила. Екипът предполага, че технологията е приложима и в модерните дисплеи и дори в костюмите на космонавтите.

Пробивът се основава на предишна работа на същия изследователски екип, в която е използван невероятните способности на графена за създаването на „термо-камуфлаж” – облекло, което скрива топлината на потребителя от термовизионните IR камери.

Този материал работи чрез малки импулси електрически ток, който се подава към слоевете графен в текстила. Това води до промяна на количеството инфрачервено лъчение, излъчвано през повърхността на материала. Колкото по-топло е човешкото тяло, толкова повече инфрачервено лъчение излъчва.

Затова умните дрехи могат да се проектират така, че да позволяват на това излъчване да преминава свободно, за да помогнат за поддържане на телесната температура ниска, или пък да я „заключат вътре”, за да запазват топлината на тялото. Екипът вече е адаптирал своя интелигентен текстил, за да изпълнява и двете – с възможност за динамичен преход между двете състояния.

„Способността за контрол на топлинното излъчване е ключова необходимост за няколко критични приложения, като управление на температурата на тялото при екстремен климат”, казва пред New Atlas професор Коскун Кокабас, който ръководи изследването.

Но учените смятат, че тази способност би могла да се използва и за други цели, например за интерактивни дисплеи или дори адаптивни космически костюми за астронавтите. „Следващата стъпка за тази област на изследване ще е да се отговори на необходимостта от динамично термично управление на спътниците в околоземна орбита”, казва Кокабас.

Коментар