Tiger Lake реабилитира Intel в тест срещу Ryzen 7

Процесорът Intel Tiger Lake е направен по 10-нм процес и интегрира Intel Xe графика
(снимка: Tim Herman/Intel Corporation)

Тестове на два конкурентни процесора за лаптопи – AMD Renoir и Intel Tiger Lake – показаха неочакван резултат. В последните години AMD Ryzen CPU и APU имат превъзходство както в мобилния, така  и в десктоп сегмента, но в конкретния случай AMD процесорът отстъпва на Tiger Lake в теста 3D Mark.

В изпитанията за CPU производителност четириядреният Core i7-1165G7 и осемядреният Ryzen 7 4700U показват изравнени сили, но Intel Xe GPU на Tiger Lake изпреварва графиката на AMD. GPU производителността на Core i7-1165G7 не отстъпва и на върховия Ryzen 7 4800U, става ясно от резултатите, публикувани в специализирания уебсайт WCCFTech.

При тълкуване на резултатите, следва да се направят няколко уговорки. Първо, Core i7-1165G7 има по-голям TDP (разсейвана топлинна мощност) показател от Ryzen 7 4700U – 28W спрямо 25W. Не се съобщава на какви системи са извършени тестовете, но е известно, че производителността на мобилните платформи зависи силно от охлаждането.

На второ място, еднаквата производителност на CPU-тата на Core i7-1165G7 и Ryzen 7 4700U е лесно обяснима, тъй като тестът 3D Mark 11 е достатъчно стар за съвременните многоядрени и многонишкови платформи.

Но въпреки всички уговорки, възможностите на Intel Xe GPU впечатляват. Възможно е процесорът Tiger Lake да реабилитира платформата на Intel в очите на потребителите след отстъплението в последните години.

Коментари по темата: „Tiger Lake реабилитира Intel в тест срещу Ryzen 7”

добавете коментар...

  1. Бай Х.

    Като не могат да правят процесори, вкарват пари в платени статии. Изпуснаха и ябълките…

Коментар