Онлайн пазарът на дрога влиза в „златна ера”

Много тъмни мрежи за продажби на дрога „излизат” от карантинната ера по-силни от всякога
(снимка: CC0 Public Domain)

Пазарите на наркотици онлайн процъфтяват не въпреки, а благодарение на карантинните мерки заради коронавируса, разкри анализ на VICE News. Продажбите на дрога в „тъмните мрежи” са скочили. Времето за доставка е по-добро от това на водещите онлайн магазини за легални стоки, а защитите от хакери са по-добри от тези на виртуалните магазини.

С налагането на мерки и ограничения за милиони хора по света заради епидемията Covid-19, купуването и продаването на наркотици онлайн никога не е набирало такъв ръст, показват проучванията. Нещо повече, с отпадането на ограниченията заради Covid-19 тези „тъмни мрежи” за продажба на дрога се оказват по-усъвършенствани и с повишен „имунитет” от всякога.

„Тъмните мрежи за продажба на наркотици са в златната си ера”, казва изследователят на подобни общности с псевдоним Dark.Fail. „Хората по целия свят останаха вкъщи да изследват Tor [интернет браузър, използван за анонимен достъп] и да си купуват дрога. През януари пазарите бяха трудно достъпни, поради постоянните атаки на хакери. Сега обаче те работят по-бързо, отколкото когато и да било преди”.

Онлайн продажбите процъфтяват

Анализът на VICE News, агенциите на ЕС и технологичните фирми разкриват, че, благодарение на паниката около коронавируса онлайн продажбите на канабис, екстази, кокаин и мефедрон процъфтяват. Количествата, които се търгуват, са на същите или дори по-високи нива спрямо предишните средни стойности. На най-популярната борса Empire, където много търговци на дребно предлагат своите специални оферти за времето на изолацията, бизнесът е особено оживен. Има хиляди положителни отзиви за качеството на дрогата и скоростта на доставките.

Продажбите на наркотик чрез „тъмните мрежи” са трудни за измерване със сигурност, но чрез проверка на отзивите на клиентите със специализиран софтуер е възможно да се оценят тенденциите. През май агенцията на ЕС за наркотици EMCDDA съобщи, че Каназон – единствен онлайн пазар на канабис – е продал 1,6 тона трева на стойност 5,2 милиона евро.

Израелската технологична фирма Sixgill, която изследва Empire от януари до края на март, документира утрояване на покупките, измерено чрез отзивите на клиентите – от 97 616 отзива на 23 декември 2019 г. до 311 155 на ден до 23 март 2020 г.

Продавачите във Великобритания съобщават, че почти няма прекъсване на доставките на наркотици, с изключение на качествения хашиш, който не е достъпен от средата на март.

Първи е-поръчки

Принудителното оставане по домовете е подтикнало някои купувачи на наркотици да поръчат онлайн за първи път – не толкова от необходимост, колкото поради любопитство и опортюнизъм. Например, 25-годишният Тони, шофьор-разносвач на храна от Лондон, казва: „Имах свободно време. Няколко пъти бях вземал малки дози гъби и много ми хареса. Преди много време, в Тайланд, аз и моят най-добър приятел бяхме ходили на гъбено пътешествие. Обадих му се, докато бяхме в изолация, и той ме научи как да използвам тъмните мрежи. Гъбите пристигнаха у дома няколко дни по-късно. Приличаше на дебел плик с писмо”. По-късно той поръчва и други видове дрога.

Много други любители на наркотиците, които досега не са имали представа как да поръчват онлайн, са направили своите първи стъпки в е-поръчките на желаните субстанции.

Самите борси за дрога се разрастват. През юни 2019 г. Empire е имала над 28 000 оферти за наркотици. Към юни тази година там има 30 процента повече, като са изброени 36 000 предложения.

Този растеж на пазара е изненадващ. Според хора, които са „в бизнеса”, сред търговците е имало много опасения, че затварянето на границите ще доведе до недостиг. Някои видове дрога зависят от доставките на лекарствени продукти, които идват от Китай. Освен това официалните търговски пътища служат за прикритие на доставките на наркотици. Въпреки затрудненията с международната търговия обаче карантинните месеци не довеждат до спад в продажбите на наркотици – нито на улицата, нито онлайн, казват анализаторите.

Нормално темпо на доставка

Скоростта на доставка бива засегната съвсем за кратко, показват анализите. В края на март, когато повечето онлайн търговци имаха проблеми с изпращането на стоката си, включително Amazon, е имало кратък период на забавяне на доставките на дрога, разбират анализаторите от отзивите, споделени в тъмните мрежи за онлайн продажби на наркотици. Проблемът обаче е отстранен бързо. Към началото на април всички черни борси за дрога работят с нормално темпо.

Защита от хакери

Техническите иновации и новите търговски партньорства между конкурентите означават, че много тъмни мрежи „излизат” от карантинната ера по-силни от всякога. Тази пролет многобройните тъмни мрежи за продажба на дрога се обединиха срещу хакерските атаки, започнали през януари. Това доведе до рекордни нива на продължителна работа без срив: Empire е достъпна през 95 процента от времето всеки ден (в сравнение със 70 процента през януари), според потребителите.

Основните ресурси като форумите на общността за ревюта на доставчици или специализирани търсачки са възстановени „от нулата”, след като полицията бе иззела предишните сървъри и софтуери. Днес тези услуги позволяват на потребителите да търсят всеки вид дрога, продавана от всеки доставчик на който и да е пазар, което позволява търговията да тече по-свободно.

Собствениците и доставчиците се присъединиха към Dread – дискусионен панел на тъмните борси за дрога – за да създадат и разгърнат нов софтуерен щит, наречен Endgame, който сега защитава десет пазара от атака. Endgame е нова система, подобна на CAPTCHA, която се появява преди показването на страниците за влизане. „Веднага след като империята внедри Endgame, те обявиха пет URL адреса”, казва Dark.Fail. „Нито един от петте нови URL адреса на Empire не излиза офлайн повече от час от пускането на Endgame. Работи добре”.

Стабилизиране на незаконната екосистема

Създадени и стартирани са и нови сайтове за поддръжка на е-борсата за наркотици, като специфичната за дрога търсачка Kilos, както и Recon – търсачка и услуга за репутация на доставчик.

Патрик Шортис, криминалист от Манчестърския университет, специализиран в пазарите тип „тъмни мрежи”, казва, че тези услуги ще стабилизират незаконната екосистема. „Клиентите могат да търсят даден продукт на няколко пазара и да проверяват идентификационни номера на доставчици в Recon. Те също така предоставят историческа, репутационна защита на продавачите, когато пазарите паднат”.

Стартиран е и нов, технически усъвършенстват пазар, наречен „Бяла къща”, който вече има 10 000 артикула, 100 000 потребителя и много надеждни доставчици. Той разполага със задължителен конвертор Bitcoin-Monero при касата, който позволява на продавачите да получават парите си в Monero, по-анонимна криптовалута.

Освен това през януари беше пуснат нов вид пазар, наречен Monopoly, който позволява транзакции без портфейл и без акаунт. Продавачите получават парите директно от клиентите, защитавайки средствата на потребителите от хакери или измами. Въведени са и ескроу сметки.

Сега, когато мерките за защита от коронавируса постепенно отпадат, тези тъмни пазари на дрога излизат от хаоса с още по-голям имунитет към опасностите. „Потребителите на тъмните мрежи намират начини да се адаптират към нестабилността. В крайна сметка заплахите стимулират иновациите в криптомаркетите”, казва Шортис.

Коментар