Apple потвърди: заменя Intel със собствени процесори

До две години компютрите на Apple ще работят със собствени процесори
(снимка: CC0 Public Domain)

Очаквана новина от Apple бе потвърдена официално от компанията на започналата вчера конференция за разработчици WWDC 2020. Купертино започва процес на преход към собствени процесори в компютрите си за сметка на Intel, като замяната ще отнеме около две години.

Производителят на Mac нарича своите процесори Apple Silicon. Целта на компанията е да създаде най-производителния и в същото време най-енергийноефективения процесор, който съдържа блокове, познати и от други чипове на Apple.

Компанията не показва самите процесори, но демонстрира работата на новата macOS на компютър с чип SoC A12Z Bionic, който се използва в iPad Pro от 2020 г. Не е ясно дали тази конкретна платформа ще намери приложение в някой от новите компютри Mac или просто Apple демонстрира, че дори A12Z Bionic може да се справи с трудни задачи като обработка във Final Cut Pro.

Именно на тази платформа се базира компютърът Developer Transition Kit за разработчици, който се явява модификация на Mac mini. Конфигурацията му включва също 16 GB RAM и 512 GB SSD. Разработчиците ще започнат да получават такива компютри следващата седмица.

Всички собствени приложения на Apple вече са оптимизирани за новия хардуер, така че не трябва да има проблеми с производителността и съвместимостта. Освен това Microsoft и Adobe също се занимават оптимизация.

Крайъгълният камък на концепцията е динамичният транслатор Rosetta 2, който позволява конвертиране на съществуващи приложения за Mac с процесори Intel в такива за Mac на база Apple Silicon.

Междувременно, Apple подчерта, че през последните 10 години е пуснала на пазара като част от своите устройства повече от 2 милиарда едночипови системи със собствен дизайн.

Що се отнася до първия сериен компютър на Apple с новия процесор, той ще излезе преди края на тази година, въпреки че все още не е ясно за какъв модел става въпрос.

Тим Кук обяви, че преходът към новата архитектура ще отнеме около две години, но не уточни дали през това време компанията ще може да прехвърли всичките си компютри на процесори със собствен дизайн.

Този въпрос е особено интересен в контекста на съществуващите модели Mac Pro. Разбира се, Apple ще продължи да поддържа компютрите си с процесори на Intel и дори нещо повече – скоро се очаква нов Mac с интелски чип.

Коментари по темата: „Apple потвърди: заменя Intel със собствени процесори”

добавете коментар...

 1. Stanislav

  Във високия клас конкурент на АМД, та даже и на интел няма да имат но не им и трябва, топ продуктите им като мак про са имиджови, идеята им е да подпомагат продажбите като вдигат имиджа на бранда, не да се продават.

 2. (c:

  Показаното беше забележително, но на този етап фактите са си факти:

  За абсолютно бързодействие, процесорите на Apple са по-назад от Intel и AMD. Изненадващо близо, но все още по-назад.

  За бързодействие на ват са доста пред Intel и AMD.

  От около 10 години имат екип, чиято задача беше да тестват macOS на ARM процесори и всяка версия на macOS е била пускана на ARM процесори. От поне 3-4 години се знае, че работят активно над свои процесори, които ще са за mac сегмента.

  До 2 години е почти сигурно, че ще имат процесори, които са напълно конкурентни на Intel и AMD дори във високия клас.

Коментар